JAKE MJERE SIGURNOSTI / Kineskog premijera i delegaciju čuvat će 600 policajaca, a otkrili smo i kakve će specijalitete jesti

U posjet Hrvatskoj stiže nikad brojnija kineska delegacija predvođena drugim čovjekom Kine

9.4.2019.
18:53
VOYO logo

Ulice glavnog grada pod jakim su mjerama sigurnosti jer u službeni posjet Hrvatskoj stiže nikad brojnija kineska delegacija predvođena drugim čovjekom Kine, premijerom Lijem Keqiangom.

Oni će uskoro sletjeti u zagrebačku zračnu luku, tijekom boravka u Zagrebu za njihovu će sigurnost brinuti između 600 i 800 policajaca, a od 20 sati građane očekuje i posebna regulacija prometa, što znači zastoje i čekanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremite se na zastoje u prometu

Još jutros započelo je čišćenje centra grada, ali od automobila. Svi zaposlenici i stanovnici Gornjeg grada dobili su policijska upozorenja da od 20 sati ne smije biti niti jednog vozila, a tko ga ne makne sutra prije 7.30, maknut će ga pauk.

"Normalno, kad su ovakve velike delegacije to već godinama tako traje. Treba se osloboditi prostor da auti mogu prolaziti. Konačno i sigurnost je u pitanju", kaže Ksenija, stanarka Gornjeg grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostavit ću auto u Zapruđu u Novom Zagrebu zbog toga što mi majka živi tamo", kaže Miro.

Nakon što slete, 250 delegata idu u hotel, a za to vrijeme obustavit će se promet trasom od zračne luke preko Avenije Većeslava Holjevca, Vukovarske i Savske do hotela Westin. Sutra od 9 do 17 sati u centru grada promet će se povremeno zaustavljati, a putnici za to vrijeme neće moći izlaziti iz tramvaja i autobusa. Unatoč strogim mjerama, građani su ipak prijateljski raspoloženi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni će biti manje prometa i bit će mi lakše za radit naravno", kaže konobar Petar. 

"Do sad je bilo toliko zastoja u prometu i toliko ljudi je došlo. Dobro, ne 250 Kineza, ali vjerujem da ću imati strpljenja sigurno", kaže Mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Kinezi na proputovanju Zagrebom niti ne znaju da bi mogli sresti svog premijera.

"Naš premijer? Mislite premijer Li? Nisam imao pojma, oprostite", kaže Jia Cheng, turist iz Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana je već spremna

Najveća delegacija ikada najvjerojatnije će se prevesti autobusima, a hrana za njih već je spremna. Dio se krčkao, pržio i blanširao baš u ovom najstarijem kineskom restoranu u metropoli.

"Ribu, kozice, povrće, juhu i druge stvari", kaže Tong Cheng, vlasnica lanca kineskih restorana u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jedan od specijaliteta koje će jesti pripremili su i nama - kozice u umaku od povrća s indijskim oraščićima, dok su za hrvatske recepte zaduženi kuhari u hotelu. Gospođa Tong, kaže, Kinezi u Hrvatskoj jako su uzbuđeni zbog dolaska.

Image

Premijer Andrej Plenković dočekao predsjednika Državnog vijeća Kine Lija Keqianga!

Image

Premijer Andrej Plenković dočekao predsjednika Državnog vijeća Kine Lija Keqianga!

"Zbog nogometa prošle godine svi Kinezi su to gledali, jako su zaljubljeni u igrače i hoće doći u Hrvatsku vidjeti to. I premijer je još ove godine došao dodatno i će biti još bolje za Hrvatsku, će biti jako puno turista doći i firme koje će ulagati", kaže Tong Cheng.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No generalne pripreme za ovaj posjet bile su znatno tiše od onih primjerice kineskog predsjednika prije 10 godina kada su čak zavarivani i šahtovi. Danas tek jedna jedina kineska zastava koju smo uspjeli pronaći ispred hotela. Na mjestu gdje se inače vijore boje zemalja visokih dužnosnika koji dolaze, dočekat će ih zastave povodom jučerašnjeg Svjetskog dana Roma. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike