KINESKINJA KOJA KUPUJE POLITIČKU ŠKOLU KUMROVEC KASNI S UPLATOM: / 'Imam problema, ali pogledajte što ću sve tamo napraviti'

Image
Foto: Pixsell
4.11.2019.
14:38
Pixsell
VOYO logo

Kineska poduzetnica Jiang Yu, poznata po investiranju u obnovu Političke škole u Kumrovcu, zatražila je od Ministarstva državne imovine odgodu plaćanja za kupnju te zgrade do 11. studenog. Njena tvrtka, Zhongya nekretnine trebala je, prema ugovoru, platiti 14 milijuna kuna do 25. rujna, no zatražila je produljenje, što je Ministarstvo državne imovine odobrilo.

Odgoda plaćanja je u dijelu javnosti izazvala sumnju u ozbiljne namjere kineske poduzetnice, no ona uvjerava kako će novac uplatiti. Za Večernji tvrdi da je produljenje zatraženo zbog problema s dinamikom isplata koji su nastali zbog krize u Hong Kongu i trgovinskog rata sa SAD-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupoprodajni iznos za Hotel Zagorje bit će isplaćen do sredine studenoga, u zakonski produženom roku. Očekujemo da ćemo nakon toga krenuti u raščišćavanje same lokacije", rekla je Yu i dodala kako će i sama raščišćavati zapuštenu zgradu bivše Političke škole, a budućeg Hotela Zagorje.

Pet zvjezdica i budući planovi

Dodaje kako je svjesna da lokalna zajednica puno očekuje od tog projekta, a slična su očekivanja i u Kini. Kaže kako će se s obnovom zgrade krenuti na proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiramo izgraditi suvremeni hotelski kompleks s kongresnim sadržajima. Inicijalna investicija iznosi više od 20 milijuna eura. Riječ je o objektu od četiri, a možda i pet zvjezdica", najavila je Yu i zahvalila se hrvatskoj administraciji.

S Kineskom jugoistočno-europskom poslovnom asocijacijom (CSEBA) intenzivno radi na osmišljavanju idejnog rješenja, a poduzetnica tvrdi kako su prve ideje već na stolu. Na osobnom je primjeru istaknula kako ima dugoročne planove u Hrvatskoj i ponovila kako u sljedećim godinama, zajedno s ostalim investitorima planira uložiti 200 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda se cijela priča iz hrvatske perspektive odvija malo usporeno, ali imajte razumijevanja. Ovu su naši prvi investicijski projekti ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. Hrvatsku doživljavam kao svoj drugi dom, kći mi je u Zagrebu nedavno upisala fakultet pa vam je jasno da su naši planovi u Hrvatskoj dugoročni. Nismo ovdje zbog jednog ili dva projekta", poručuje Yu.

Ulaganje u zdravstvo

Osim u turizam, Jiang Yu planira ulagati i u zdravstvo. U Hrvatsku će ponovno doći 11. studenog na summit o tradicionalnoj kineskoj medicini, a želja ju je da s time krene upravo u Zagorju. Njena kompanija Z-Run Wellton Industry nedavno u Pekingu potpisala sporazum o strateškoj suradnji sa Svjetskom federacijom kineskih medicinskih društava, čiji je zamjenik glavnog tajnika Chen Lixin nedavno posjetio Hrvatsku i svoje planove predstavio u Ministarstvu zdravstva. Tako bi u Hrvatsku trebali doći najbolji kineski liječnici, koji bi trebali učiti domaće liječnike u Krapinskim Toplicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo