OGLAS

PREDSTAVILA PET HITNIH MJERA / Kekin upozorila na rastući problem: 'Više od 50 tisuća djece suočava se s teškoćama mentalnog zdravlja'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dodala je i da su pokrenuli preventivni program 'Za sigurno i poticajno okruženje u školama' koji će Grad Zagreb, zajedno s UNICEF-om i uz podršku Centra za pružanje usluga u zajednici 'Savjetovalište Luka Ritz' provoditi kao pilot-projekt u 27 osnovnih škola te web platformu za mentalno zdravlje koja je posjećena preko 200.000 puta

8.12.2023.
12:58
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborska zastupnica Možemo! Ivana Kekin upozorila je u petak da se danas u Hrvatskoj više od 50 tisuća djece suočava s teškoćama mentalnog zdravlja, a o njima brine tek 55 psihijatara, za što odgovornost pripisuje ministru zdravstva Viliju Berošu, ali i ministrima Fuchsu i Piletiću.

„Nakon desetljeća sustavnog zanemarivanja, u Hrvatskoj se danas više od 50 tisuća djece suočava s teškoćama mentalnog zdravlja, uz rapidan rast zabilježenih slučajeva iz sfere depresije, anksioznosti, teškoća učenja, poremećaja u ponašanju i onog što najviše brine, porasta samoozljeđujućih ponašanja i suicidalnosti”, upozorila je Kekin na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nebriga za mentalno zdravlje'

Pandemija i potresi, dugoročna ekonomska kriza i egzistencijalna neizvjesnost, u kojoj je više od 20 posto djece u Hrvatskoj u riziku siromaštva, naglasila je, izvukli su ovu krizu na vidjelo.

HDZ-ovoj Vladi, ustvrdila je, to nije važno, a odgovornost za mentalno zdravlje djece, osim ministru Berošu pripisala je i ministrima Fuchsu i Piletiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BURNO U SABORU /

Zaiskrilo među zastupnicima, Kekin odbrusila HDZ-ovcima: 'Sa svojim pajdašem Bandićem trebali ste zatvoriti Jakuševec'

Image
BURNO U SABORU /

Zaiskrilo među zastupnicima, Kekin odbrusila HDZ-ovcima: 'Sa svojim pajdašem Bandićem trebali ste zatvoriti Jakuševec'

O stvarnim razmjerima nebrige za mentalno zdravlje, navela je i brojke koje govore da za svu djecu, u javnom i privatnom zdravstvu, brine tek 55 psihijatara, devet ih je starije od 60 godina, a većina je u Zagrebu, tako da u mnogim sredinama djeca i mladi nemaju nikakav pristup zaštiti mentalnog zdravlja.

Na specijalizaciji iz dječje psihijatrije trenutno se u Hrvatskoj nalazi tek 18 liječnica i liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da jedina bolnica u Hrvatskoj koja liječi najteže oboljelu djecu i koja jedina ima uvjete za njihovo sigurno zbrinjavanje ima ugovorenih tek 37 kreveta, a riječ je o zagrebačkoj gradskoj bolnici, koja zbrinjava djecu iz cijele Hrvatske.

Pet hitnih mjera

Predstavila je i pet hitnih mjera koje je potrebno početi provoditi odmah, kako bi se ovu krizu počelo rješavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su: implementirati screening programe za poremećaje mentalnog zdravlja djece, osigurati psihološku pomoć u školama, kao i svakom djetetu u potrebi, neovisno o tome gdje živi kroz deinstitucionalizaciju skrbi i organizaciju mobilnih multidisciplinarnih timova u teže dostupnim područjima, značajno povećati kvotu specijalizacija iz područje dječje i adolescentne psihijatrije i sustavno raditi na destigmatizaciji.

Ono što zagovaramo na nacionalnoj razini, već provodimo u Gradu Zagrebu, istaknula je Kekin, pojasnivši da je Grad pokrenuo Centar za zdravlje mladih gdje se usluge pružaju po drop in principu bez uputnice za djecu i mlade, a u sklopu Centra je i savjetovalište za mentalno zdravlje, a njihovi psiholozi idu i u terenske obilaske zagrebačkih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Mladi stradavaju od opeklina. I ne, praznici i petarde nisu jedini problem: 'Žele selfie, ali vagoni nisu za igru'

Dodala je i da su pokrenuli preventivni program „Za sigurno i poticajno okruženje u školama koji će Grad Zagreb, zajedno s UNICEF-om i uz podršku Centra za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“ provoditi kao pilot projekt u 27 osnovnih škola te web platformu za mentalno zdravlje koja je posjećena preko 200 000 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Grad Zagreb obnavlja Psihijatrijsku bolnicu za djecu i prvi put u povijesti plaća četiri dodatne specijalizacije mimo Ministarstva zdravstva”, najavila je.

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo