KAŠTELANSKI KARNEVAL POTRESAO HRVATSKU: / 'Kako bi to izgledalo da netko na zastavu stavi žene ili kršćane koji se mole i tu zastavu spali?'

Image
Foto: Facebook

'To je poticanje na mržnju i nasilje, a posebno za osudu je činejnica da su to prenosili svojoj djeci.

5.2.2018.
17:55
Facebook
VOYO logo

Kako bi bilo da je netko na karnevalu na zastavu stavio crnce ili žene ili kršćane koji se mole i tu zastavu spalio? Kakva bi to poruka bila? Pitanja su to koje postavlja koordinatorica Udruge Lori Danijela Almesberger komentirajući karnevalski događaj iz Kaštela na kojem je spaljena slikovnica "Moja dugina obitelj", a koja govori o djeci odgajanoj u istospolnoj obitelji.

Image
NA DJEČJEM KARNEVALU U KAŠTELIMA SPALILI SLIKOVNICU S GAY PAROVIMA: /

'Sve se dogodilo pred nekoliko stotina osoba'

Image
NA DJEČJEM KARNEVALU U KAŠTELIMA SPALILI SLIKOVNICU S GAY PAROVIMA: /

'Sve se dogodilo pred nekoliko stotina osoba'

Time Almesberger ukazuje da je čin u Kaštelima prije svega čin diskriminacije, ali i govora mržnje spram drugačijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika društva u kojem živimo

"To je poticanje na mržnju i nasilje, a posebno za osudu je činjenica da su to prenosili svojoj djeci. I to na događanju koje je trebalo biti veselo i puno ljubavi, a ne nasilja i mržnje. Možemo to gledati i šire pa reći da je riječ o nedostatku empatije prema istospolnim obiteljima koje odgajaju djecu. Riječ je i o nedostatku ljudskih vrijednosti koji rezultira spaljivanjem simbola jedne obitelji", kaže Almesberger dodajući da joj je žao djece roditelja koji su počinili čin spaljivanja jer pod njihovim utjecajem djeca "neće izrasti u normalne ljude".

Ujedno ističe kako slučaj u Kaštelima puno govori o tome u kakvom društvu živimo, te dodaje kako bi se baš zbog toga u školi kao obvezan trebao uvesti građanski i zdravstveni odgoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spaljivanje fašnika

Sramotan čin na dječjem karnevalu prokomentirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajedničko svim načinima slavljenja ili obilježavanja fašnika je traženje krivca za sve nedaće iz protekle godine. Fašniku se sudi, on priznaje krivnju i spaljuje ga se na glavnom trgu. U Kaštelima su odlučili spaliti slikovnicu Dugine obitelji i tako indirektno zaprijetiti nasiljem svim istospolnim obiteljskim zajednicama. Nezamislivo je da se čak i figurativno za sve nedaće tijekom godine odabiru oni koji su bez moći, oni koji su manjina unutar manjine. I to samo zato što su drugačiji od većine, iako ne predstavljaju nikakvu prijetnju niti utječu na živote onih koji su ovim svojim činom javno obznanili svoju mržnju. Gdje su u tome tolerancija različitosti i ljubav prema bližnjemu, gdje je humanost, gdje je svijest o činjenici da se i među tom djecom koja su prisustvovala i/ili sudjelovala u činu paljenja lomače, nalaze i oni koji će možda sutra otkriti svoju istospolnu orijentaciju. I kojoj je ovime poručeno da ju trebaju duboko sakriti kako bi izbjegli nasilje nad sobom.

No, za razliku od Fašnika koji se spaljuje, stvarnost je nemoguće i spaliti i zaustaviti. Jer spolne manjine nisu apstraktni pojam već osobe iz našeg okruženja- naša vlastita djeca, naši prijatelji, članovi naših obitelji ili obitelji koje poznajemo. Oni su ti kojima se na ovaj način poručuje da ne zaslužuju bolje od nasilja. Jer govor mržnje i svi oblici manifestacije takvog govora jesu nasilje", kazala nam je Ljubičić ističući da incident oštro osuđuje, jer svojom zastrašujućom i nehumanom porukom nadilazi narodne običaje i progovara mržnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad mater materi dite napravi'

Inače, spaljivanje slikovnice na dječjem karnevalu ranije danas osudile su i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević ističući neprihvatljivost nasilja i tolerancije te isticanja lošeg primjera djeci.

Zbog objavljivanja vijesti o spaljivanju slikovnice aktivist na Facebooku znan kao Random Toni, dobio je prijave i potom blokadu Facebook profila na 30 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se svi oni bore za tolerantno, obrazovano i nenasilno društvo predsjednik karnevalske udruge Poklade koja je organizator spornog karnevala Nikša Radić tek nastavlja: "Kad mater materi napravi dite ili tata tati, mi ćemo financirati sve dičje karnevale u svitu i bit ćemo kumovi dici na krštenju".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo