EKSKLUZIVNI INTERVJU / Kasparov za Direkt progovorio o Hrvatskoj, šahu i politici: 'Vidjet ćemo kraj tajanstvene igre Trumpa i Putina'

Velemajstor, svjetski prvak punih 15 godina, Gari Kasparov ima hrvatsko državljanstvo, i u doba korone živi u Splitu

9.12.2020.
22:40
VOYO logo

Najbolji igrač šaha svih vremena možda je rođen u Azerbajdžanu, možda je porijeklom Armenac, možda se smatra Rusom, ali mi ga smatramo našim. 

Velemajstor, svjetski prvak punih 15 godina, Gari Kasparov ima hrvatsko državljanstvo, i u doba korone živi u Splitu. Upravo je on zaslužan što serija "Damin Gambit" izgleda uvjerljivo i šahistima. O šahisticama, drogi, alkoholu i Vladimiru Putinu s njim je razgovarao Petar Panjkota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Kasparov, za početak, Vi ste u Splitu, dakle za vrijeme pandemije odlučili ste živjeti u Hrvatskoj. Kako provodite vrijeme?

Provodimo svako ljeto u Hrvatskoj, ali ove godine smo odlučili ostati ovdje jer je škola za našu djecu u New Yorku prebačena online. Ovdje je mnogo bolje, imamo svježeg zraka, živimo u Podstrani blizu Splita, hodamo, mnogo je svježeg zraka, ali naravno, smanjili smo kontakte s drugima. I čekamo cjepivo, kada ga dobijemo bit ćemo u mogućnosti vratiti se u Ameriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni razlog zašto razgovaramo jest to što odjednom svi igraju šah. Deset je puta više igrača online, 300 posto je porasla prodaja šahovskih ploča na eBayu. Vama je oduvijek bio, ali kakva je Vaša reakcija da je šah sada svima cool?

Znate, lockdowni i pandemija pomažu šahu jer je to igra koju možete igrati online, za razliku od nogometa, rukometa ili tenisa. Ali, svima nam je jasno da je razlog za takav porast popularnosti igre serija "Damin gambit". Vrlo sam ponosan da sam bio jedan od konzultanata i nudio svoje savjete tvorcima serije, ali mogu vam reći da je za sve nas ovakav fenomenalan uspjeh serije bio šok. Pozitivan šok, ali i dalje šok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Vi ste zaslužni što igranje šaha izgleda tako autentično? Što je konkretno bio Vaš zadatak u ulozi konzultanta? 

Ja bih rekao da vjerojatno nisam bio djelomično, nego poglavito zaslužan, jer imao sam dvije odgovornosti. Prvo, pobrinuti se da igre izgledaju vrlo profesionalno. Morao sam izabrati partije koje bi demonstrirale visoku kvalitetu šaha, ali također i igre koje će pratiti opise iz knjige. Isto tako, morao sam se pobrinuti da se prenese atmosfera šaha, kako igrači gledaju na igru, sve one stvari koje šah čine jedinstvenim. Ovo je najbliže autentičnom prikazu koji bi se mogao zamisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li i Vi na isti način zamišljali igru i poteze kao glavna junakinja? Je li moguće odigrati cijelu partiju u glavi?

Apsolutno! Svaki put kada govorim o seriji, ljudi mi postavljaju točno to pitanje, jer se stječe dojam da je riječ o nekoj vrsti fikcije. No, ustvari točno tako mnogi igrači razmišljaju tijekom partije, ili između partija. Dakle, način kako je Beth Harmon gledala u strop, odlučivala i zamišljala figure, to je vrlo nalik onom kako mnogi vrhunski igrači razmišljaju kroz partiju. Zato profesionalci znaju da je, za razliku od mnogim drugih filmova o šahu, ovo bio vrlo autentičan prikaz tog vrlo kreativnog i, ponekad, neuobičajenog misaonog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sljedeće pitanje vjerojatno ste često čuli - jeste li ikada u svojoj karijeri upoznali ženu koja tako dobro igra šah?

Najbolja igračica šaha u povijesti je Judit Polgár. Nekoliko godina bila je u šahovskom vrhu, negdje oko broja 10. Niti jedna druga žena nije se popela toliko blizu vrha. Ali, ova serija nije toliko o ženskome šahu, koliko o liku. Slučajno je riječ o ženskom liku, ali mislim da pokazuje kako šah može pomoći ljudima u teškoćama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto nikada nije žena bila svjetska prvakinja? Je li to zato što ju se uvijek smatralo muškom igrom?

Jaz se stalno smanjuje, to se ne događa preko noći, trebaju proći desetljeća prije nego što se natjecanja mogu odvijati na istoj razini. Očito, danas je ženski šah znatno jači nego, recimo, prije 30 ili 40 godina i, naravno, nego što je bio u 60-ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliko je uobičajeno da igrači šaha koriste tablete, alkohol ili bilo kakve druge supstance?

Pritisak na šahiste je toliko snažan da teško mogu zamisliti igrače da ovih dana uzimaju tablete ili alkohol. U seriji se prikazuje kako šah ne potiče te loše navike, nego ustvari pomaže da ih se prevlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine ste organizirali jedan od najvećih šahovskih turnira u povijesti i to upravo u Hrvatskoj. Planirate ga organizirati i sljedeće godine? 

Apsolutno. Trebao se održati ove godine, ali zbog pandemije smo ga morali otkazati. Sada je sve pomaknuto za godinu dana, ali ako se ništa strašno ne dogodi, vjerujem da će u srpnju iduće godine Zagreb biti domaćin jednog takvog turnira i vjerujem da će to biti još jedan dodatni pomak za razvoj šaha u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj, osvrnimo se kratko na politiku. Vi ste vrlo glasan kritičar Vladimira Putina, kao i Donalda Trumpa. Idućeg mjeseca Joe Biden će postati novi predsjednik SAD-a, kakva su Vaša očekivanja od njega, posebno prema Putinovu režimu?

Vjerujem da će Biden pomoći da se ponovno izgrade američka savezništva, da će to učvrstiti NATO i da Amerika više neće igrati jednostranu igru. Ponovno će se konzultirati i surađivati sa saveznicima u Europi. Što se tiče Vladimira Putina, vjerujem da ćemo vidjeti kraj ove vrlo tajanstvene igre koju je Trump igrao s Putinom, da će se Biden povratiti američku snagu i pobrinuti se da će svi Putinovi agresivni planovi biti dočekani s odlučnim odgovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo