uzbuđenje zbog velikog događaja / Kardinal Vinko Puljić za RTL Direkt: 'Papin dolazak će vratiti pouzdanje i povjerenje'

Najveće uzbuđenje ovih dana vjerojatno vlada u kući domaćina papinog posjeta, u nadbiskupskom dvoru u Sarajevu gdje nas čeka nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

4.6.2015.
22:18
VOYO logo

U  samom Sarajevu raste uzbuđenje zbog velikog događaja, ali i briga kako ugostiti i organizirati prihvat velikog broja hodočasnika koji će u subotu krenuti prema stadionu Koševo. Očekuje se da će iz Hrvatske doći oko  25.000 vjernika. 

Najveće uzbuđenje ovih dana vjerojatno vlada u kući domaćina papinog posjeta, u nadbiskupskom dvoru u Sarajevu gdje nas čeka nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, s kojim smo razgovarali za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svim izvještajima, Sarajevo je spremno za dočeka. Ipak, ima li malo domaćinske treme?

Razumljivo, ne imati treme znači ili da nismo normalni ili da ne poštujemo onoga koji dolazi. Razumljiva je ta trema, trema koja unosi radost iščekivanja. Postoji jedno iščekivanje na ulicama i u ozračju cijeloga grada i cijele BiH. Jasno, i u mojoj kući i među svim ljudima koji s jednim uzbuđenjem očekuju taj doživljaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo da ni vama nije bilo lako danas, morali ste preskakati ogradu da biste došli do zvona kojeg ste morali blagosloviti.

Nije to nikakav problem, to sam s radošću uradio da bih blagoslovio zvono koje je dar gospodina Šafrana za ovo događanje. A onda nakon blagoslova zvona, to će zvono zvoniti za doček pape, a nakon pape, to će zvono poći u župu Grbavica, župa svetog Ignacija Leovskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik broj hodočasnika se očekuje, što biste preporučili onima koji dolaze van Sarajeva. Na što da pripaze?

Neka dođu otvorena srca i neka s poštovanjem pristupe samom događaju, a razumljivo, neka po gradu normalno i ljudski se kreću. Grad Sarajevo je vrlo otvoren i s jednim širokim raspoloženjem prihvaća gosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači li to da ste se u pripremi događaja mogli osloniti i na pravoslavnu i islamsku zajednicu u Sarajevu?

Ne samo vjerske zajednice Crkve, već i sve druge strukture pokazale su jednu dobru volju da s iščekivanjem radosnim očekuju doček velikog gosta. Evo nešto se lijepo događa u Sarajevu i BiH, jedna pozitivna energija struji i gradom i zemljom. A poseban način tu su pomogli i masovni mediji koji su s poštovanjem pratili svaki najmanji događaj kod pripreme i organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je kod organizacije bio najsloženiji dio?

Ne mogu reći da je bilo nešto iznimno složeno. Svaka stvar, gdje je ljudski element, tu zna zakazati. Ali ono što me posebno veseli je da su svi bili raspoloženi kroz razgovor i dogovor. Čim se dogovori, onda se pristupi rješavanju. Možda je jedan problem što u dogovoren termin ne naprave što su trebali i malo zakasne pa onda stvore nervozu, ali mislim da su to beznačajne stvari. Stvari su funkcionirale dobro i sa zadovoljstvom mogu reći da su svi u odboru vrlo odgovorno i zauzeto radili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekidan smo razgovarali s biskupom Komaricom. Kaže da ne treba očekivati čudo od papinog posjeta i da će nakon njega nestati svi problemi koji more bosanske Hrvate i katolike. Što vi očekujete od papinih poruka?

Pa razumljivo da papa ne može riješiti ono što su drugi na neki način posložili. Oni koji su to posložili, trebaju rješavati. Papa je samo unio pozitivnu energiju u ozračje cijele zemlje i grada na poseban način. Vratio je samopouzdanje Hrvatima katolicima koji su pomalo izgubili samopouzdanje. Ima smisla u ovakvim situacijama opstati. Ja vjerujem da će papin dolazak vratiti pouzdanje i povjerenje. Valja se suočiti s izazovima i s njima se hrabro nositi. Bitno je zajednički izgrađivati ovu zemlju s drugima i drugačijima, a i praviti pritisak na međunarodnu zajednicu i lokalne političare da stvore jedno zdravo društvo i normalnu državu u kojoj će biti vladavina zakona, u kojoj ćemo biti jednaki pred zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogat je program papinog posjeta Sarajevu - od posjeta državnim institucijama, do mise na Koševu, susreta s mladima... Kojem dijelu posjeta se vi najviše radujete?

Ja se radujem papi na svim događajima jer on je ovdje važan. On dolazi kao vrhovni poglavar katoličke crkve, kao namjesnik Kristov, kao nasljednik svetog Petra i zapravo ja se njemu radujem, i onome što će on učiniti ljudima u ovome gradu i zemlji i svim hodočasnicima, a to je uliti jedno ohrabrenje vjere, poudzdanje u Boga i spremnost za suočiti se sa izazovima života. Zato se radujem papi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE O TEMI:

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo