KARDINAL BOZANIĆ ŽIDOVIMA ČESTITAO HANUKU: / 'Molimo Svevišnjega da nam svojim svjetlom obasja savjest i rasvijetli srce'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Hanuku je čestitao i predsjednik Sabora

22.12.2019.
14:35
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

U prigodi blagdana Hanuke, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u nedjelju čestitku rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel dr. Kotel Da-Donu, rabinu Židovske općine Zagreb Lucianu Moši Preleviću, te prof. dr. Ognjenu Krausu, predsjedniku Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj.

Kardinal Bozanić u čestitkama je naglasio: "Molimo Svevišnjega da nam svojim svjetlom obasja savjest i rasvijetli srce da bismo bili graditelji mira i svjedoci istine u vremenu koje nam je darovano za ovozemaljskih hod", priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu blagdana Hanuke na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras u 17,30 sati bit će zapaljena prva svijeće na velikoj menori. Sudjelovanje u ceremoniji paljenja svijeće najavili su veleposlanik Države Izrael Ilan Mor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Blagdan čuda svjetla

Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tim se praznikom spominje događaja iz 164. prije Krista, kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Naime, helenistički kralj Antioh IV. Epifan bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Svetost proizlazi upravo iz duhovnog aspekta pobjede i čuda koje se dogodilo s jedinom netaknutom bočicom maslinovog ulja koja je nosila pečat Velikog svjećenika. Količina pronađenog ulja je bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana, koliko je bilo potrebno da bi se Hram ponovno posvetio. Hanuka je tako ostala praznik svjetla. Židovi svake godine tijekom Hanuke pale posebne svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

I Jandroković čestitao Hanuku

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj u povodu blagdana Hanuke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čestitki predsjednika Sabora stoji:

"Svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj srdačno čestitam blagdan Hanuke u ime Hrvatskoga sabora i osobno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka vam ovaj blagdan, koji slavi obnovu hrama u Jeruzalemu, donese svjetlost i toplinu u vaše domove cijelu godinu, osnaži vaše posvećenje, vjeru i vječnu nadu te bude podsjetnik na pobjedu slobode nad ugnjetavanjem, dobra nad zlom, duha nad materijom i svjetlosti nad tamom.​

"Hag Hanuka Sameah".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo