Kardinal Bozanić zabranio seminare vlč. Sudcu

Poznatom karizmatiku vlč. Zlatku Sudcu zabranjeni su svi seminari duhovne obnove po cijeloj Hrvatskoj, a Dom za duhovne susrete Betanija u Ćunskom na Lošinju je u likvidaciji.

16.4.2010.
0:51
VOYO logo

Budući da vlč. Zlatka Sudca već mjesecima nema u Betaniji, među polaznicima njegovih seminara stvorila se pomutnja, a u registru Trgovačkog suda otkriveno je da je Betanija u postupku likvidacije, tj. zatvaranja i brisanja iz registra, piše Večernji list.

arti-201004030287006S druge strane, biskupi su na zajedničkom zasjedanju (prema našim izvorima još prije godinu i pol) postigli dogovor da nitko u svojoj biskupiji ne dopusti održavanje Sudčevih seminara duhovne obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni podupiratelj te ideje, navodno, bio je osobno zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je mladom svećeniku zabranio i duhovnu obnovu i predsjedanje misom u Svetoj Materi Slobode na zagrebačkom Jarunu, kada je u studenom 2008. Sudac poklonio kip Pieta tom svetištu.

Biskupi su odlučili da brigu o Sudcu isključivo preuzme njegov biskup mons. Valter Župan, koji je Betaniju, mjesto koje je on u svome rodnome selu odredio za duhovne obnove, odlučio u jesen 2009. – likvidirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj, tj. sadašnji likvidator, nekadašnji je krčki župnik mons. Antun Toljanić, koji je rekao kako Betaniju ukidaju zato što više nema potrebe da ona funkcionira kao tvrtka.

''Nismo je trebali ni registrirati. Bila je to greška. Ne treba nam više takav status jer možemo raditi i bez njega'', rekao je Toljanić za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jednog svećenika Krčke biskupije doznaje se kako je Sudac dobio sobu u domu za umirovljene svećenike u Krku.

''Da je riječ o nekome zaposleniku u nekoj tvrtki, to bi se zvalo mobing i svi bi pisali o njemu, a ovako, nikome ništa. Bio im je dobar dok je radio za njih i dok im je namicao novac. Jasno je da im sad Betanija ne treba'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krčki kler podijeljen je oko statusa vlč. Sudca, te mu mnogi daju podršku, ali se ne usude javno iznijeti svoje mišljenje. Od spomenutog svećenika Večernji list doznao je da Sudac mjesecima nije primio plaću, tj. svećeničku nagradu, jer u Krku nisu znali gdje bi mu je poslali. Sam Sudac nije želio razgovarati o svome statusu.

Prethodni članak:

arti-201003180399006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo