Kardinal Bozanić napokon komentirao slučaj Dajla

15.8.2011.
15:36
VOYO logo

"Posljednjih smo tjedana u Hrvatskoj kao Crkva izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa. Na nama je da se sa svime suočavamo vjernički, u duhu Isusa Krista, da preispitujemo na koji nam je način djelovati, govoriti, da sačuvamo jedinstvo, kako ne bismo iznevjerili najveće blago koje nam je Bog podario, a to je ljubav njegova Sina", poručio je u svojoj propovijedi nadbiskup zagrebački, predvodeći euharistijsko slavlje na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i pozvao se na molitvenu šutnju na Trgu bana Jelačića za papina pohoda, jer kako je rekao, "upravo u trenucima kad se olako i neodgovorno razmeće riječima, trebali bismo od Marije učiti vrijednost riječi i šutnje, razmisliti kada to naša riječ ne govori i ne pomaže Crkvi, kada joj šteti, a kada to šutnja govori više od svih naših rasprava".

"Crkva u Hrvatskoj pozvana je na jedinstvo kako bi se suočila s izazovima u promijenjenom društvenom okruženju. Kao Crkva pozvani smo ugraditi se u život našeg društva, biti ako je potrebno, i znak osporavan, ali čvrsti i nepokolebljivi u borbi za istinu o Bogu i čovjeku. Na tom putu ne smiju nas pokolebati nikakve prijetnje i nikakvi sebični interesi, jer znamo, naš temelj nije nekakva materijalna i propadljiva stvarnost, nego sam Bog", poručio je kardinal Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Papa je doživio nevjerojatno očitovanje mržnje'

"Istina je da nas najviše treba zabrinuti kakvi smo mi, vjernici, bez obzira koliko na naše živote utjecale okolnosti i ljudi koji nam nisu skloni. Pozivam vas da molimo za Crkvu, za naše jedinstvo i zajedništvo, a osobito ovih dana molimo za Svetoga oca, koji je od dijela hrvatske javnosti doživio uistinu bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje. Pozvani smo moliti zadovoljštinu za nanesene uvrede prije svega Bogu, ali i Crkvi i Svetom Ocu. Učimo biti ponizni i osjetljivi za dragocjenost crkvenog zajedništva", rekao je u svojoj homiliji.

"Mi to prepoznajemo i ne smijemo dopustiti da se nad našu Crkvu i nad našu Domovinu i u naše živote uvuče privid. Taj je brižno građeni privid velikim dijelom raskinut upravo tijekom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Bog progovara i u našim danima. Zahvaljujemo mu za to u iskrenoj molitvi za našu Domovinu i za našu odlučnost da je kršćanski izgrađujemo. Ostanimo zagledani u puninu sjaja što ga danas slavimo u Bogorodici Mariji. Pokušavaju nas omesti različiti glasovi, podmetanja i laži koje se opetovano ponavljaju kako bi se razorilo zajedništvo i osporilo istinu", poručio je kardinal Bozanić i dodao da "kao Isusova Crkva, ne smijemo se bojati buke koja nas okružuje. Ne smijemo se bojati ni istine o nama samima, jer tek u otvorenosti i stalnom propitkivanju, svojeg djelovanja u svjetlu istine i pravednosti možemo primjetiti ono što nas kao zajednicu razara, vodi na krive putove i udaljuje od cilja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mariju Bistricu stiglo oko 50.000 vjernika

"U svim nejasnoćama i teškim trenucima pojedinačnim, obiteljskim i šire zajednice, u suočenjima sa silnim nepravdama i poteškoćama koje najteže pogađaju najsiromašnije članove našega društva, mnoge obitelji i mlade, u nametanju sve nehumanijeg društvenog ustrojstva kojemu je jedina svetinja gomilanje profita, kao vjernici pristupamo Bogu, dolazimo k Isusovoj i našoj Majci Mariji", poručio je kardinal Bozanić iz Marije Bistrice.

Na misu u Mariju Bistricu stiglo je gotovo 50.000 vjernika iz cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Spor oko samostana Dajla

Vezani članci:

arti-201108120010006 arti-201108110648006 arti-201108100308006 arti-201108100390006 arti-201108090372006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo