Karamarko protiv Bajića i SDP-a

9.7.2010.
21:32
VOYO logo

arti-201007080143006''Radi se o ozbiljnom presedanu i ministar unutarnjih poslova ne smije na takav način postupati. Današnjim izjavama ministar je kao političar, sastavni dio izvršne vlasti izvršio nedopustiv udar na pravosudnu vlast. To je kršenje trodiobe vlasti'', komentirao je izjave Tomislava Karamarka o slučaju Podravkinog odmarališta u Pirovcu član Predsjedništva SDP-a Ranko Ostojić.

No niti Karmarko nije ostao 'dužan', te je Ostojićeve osude komentirao priopćenjem koje prenosimo u cjelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U vezi reakcije gospodina Ranka Ostojića, člana predsjedništva SDP-a, na moju izjavu u slučaju odbačaja kaznene prijave podnesene zbog prodaje Podravkinog odmarališta u Pirovcu, odbacujem tvrdnje kako je moja izjava udar na pravosudnu vlast te kako predstavlja politizaciju policije jer da ministar ni na koji način nema pravo govoriti o bilo kojem konkretnom predmetu, a posebice onom koje je nadležno pravosudno tijelo odbacilo.

Naime, moja izjava nije udar na pravosudnu vlast već izraz nezadovoljstva u trenutku kada je određeni postupak pred Državnim odvjetništvom kao tijelom kaznenog progona završen donošenjem rješenja o odbačaju kaznene prijave. Dakle, u konkretnom slučaju, niti u fazi kriminalističkog istraživanja, a niti u fazi donošenja državno-odvjetničke odluke, ni na koji način nisam utjecao na postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sada kada je, kao što sam rekao, taj postupak završen, iz opravdanih razloga, želim potaknuti mehanizme kontrole unutar samog Državnog odvjetništva kako bi se utvrdilo da li je donesena odluka o odbacivanju kaznene prijave utemeljena i nepristrana. Taj svoj stav iznio sam glavnom državnom odvjetniku i ne vidim razloga zašto bih ja bio lišen prava koje proizlazi iz članka 5. Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem svatko ima pravo staviti predstavku i pritužbu na rad Državnog odvjetništva.

Nažalost, ovaj slučaj od samog početka ima političku dimenziju i veliki publicitet kroz koji je izneseno niz objeda i neargumentiranih kritika na rad policije. Upravo iz tog razloga i moja reakcija je, između ostalog, javno izrečena jer se osjećam pozvanim reagirati na javne optužbe upućene policiji za čiji rad u konačnici nosim političku odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj prodaje odmarališta Pirovac, kao i brojni drugi slučajevi u kojima smo razriješili niz korupcijskih afera, pokazuje kako smo se konačno uspjeli othrvati utjecaju politike i rad policije temeljiti isključivo na zakonu.

Što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova ovime držim raspravu o ovom slučaju završenom'', napisao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo