Zbog 'rušenja' važnog zakona zavladat će kaos

13.1.2015.
17:13
VOYO logo

Podsjetimo, Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona. Dok ne bude donesena konačna odluka, privremeno se prekida primjena zakona donesenog u lipnju prošle godine, pa će se sada primjenjivati stari Obiteljski zakon iz 2003.

"Novi Obiteljski zakon sadržajno je kompleksan i opsežan, pa je moguće da ima pogrešaka i nejasnoća i dijelova koji nisu u skladu s Ustavom. To je Ustavni sud trebao ispitati i reći nam koje su izmjene potrebne. Suspenzija čitavog zakona je naprosto pravni kaos i ništa drugo", poručila je Milanka Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je novi Obiteljski zakon, koji je na snazi od 1. rujna prošle godine, počeo dobro funkcionirati, što je pokazao rad novoosnovanog Centra za posebno skrbništvo, koji se brine o osobama i djeci lišenim poslovne sposobnosti.

Centar je u četiri mjeseca zaprimio više od 800 predmeta, od čega su riješili više od 200, a nakon suspenzije zakona Centar ne može nastaviti s radom, čime je građanima oduzeta mogućnost korištenja njegovih usluga, kaže Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vidi osobni neuspjeh

Na konstataciju novinara da je više udruga i pojedinaca zatražilo ocjenu ustavnosti zakona već nakon njegova izglasavanja u Saboru u srpnju prošle godine, i prije negoli je stupio, Opačić je odgovorila da je Ustavni sud već tada trebao reagirati ili sada odlučivati samo o pojedinim dijelovima zakona koje smatra protuustavnim, a ne suspendirati cijeli zakon.

Opačić ne smatra osobnim neuspjehom to što je Ustavni sud dva puta osporio Obiteljski zakon, koji je proglasila jednom od najvažnijih stvari u svome radu, jer "svaki zakon može imati manjkavosti i elemenata koji mogu biti ocijenjeni protuustavnim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupci se vraćaju na početak

Sporni zakon sada ide na temeljnu analizu i usporedbu s europskom praksom. Do konačne ocjene na snazi je stari zakon, a postupci, primjerice, rastave pokrenuti u posljednja tri mjeseca dok je novi zakon bio na snazi vjerojatno će morati početi iz početka.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić izrazila je u utorak iznimnu zabrinutost zbog odluke Ustavnog suda o suspenziji cijelog Obiteljskog zakona, koji je na snazi od 1. rujna prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo