vrijedan milijun eura / Zavirili smo u laboratorij za kulinarska istraživanja - ovdje se printaju najukusniji zalogaji

Uz sve što može isprintati, muke s ukrašavanjem jela mogle bi biti - prošlost.

22.2.2020.
8:28
VOYO logo

Zamislite da dođete doma i dočeka vas rečenica "Dragi, isprintala sam nam večeru!" Možda vam se čini kao znanstvena fantastika, ali prisustvovali smo printanju najukusnijih zalogaja.

Stoga, tom prilikom odveli smo vas u hrvatski, a opet svjetski laboratorij za napredna gastronomska istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloj po sloj i 3D printer stvara slatke i slane zalogaje. Uz sve što može isprintati, muke s ukrašavanjem jela mogle bi biti - prošlost.

"Zavisno zahtjevnosti oblika koji mu zadajemo može printati od dvije minute do 40 minuta, može jedan po jedan oblik, ali može i zadane oblike isprintat u jednom printanju više komada", navodi NatašaMatković, tehnologinja službe Nutricionizam i senzorika Podravke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio je to novog laboratorija Zlata Bartl otvorenog u godini kada bi tetaVegeta slavila 100. rođendan. Iako na prvi pogled izgleda kao obična kuhinja, riječ je najmodernijem laboratoriju za kulinarska i senzorska istraživanja u regiji, svi proizvodi od pašteta do gotovih jela testiraju se u njemu. A istraživanje okusa počinje za štednjakom.

"Mi krećemo od kulinarskih prototipovarecepata koje radimo kao doma, nakon toga ti se recepti analiziraju. Oni koji daju nešto novo dolaze do laboratorijskog prototipa pa industrijskog prototipa i na kraju ulaze u proizvodnju", ističe DavorkaGajari, direktorica službe Senzorike i nutricionizma u Podravki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, moraju proći i testiranje senzorskih analitičara koji svaki proizvod kušaju, trenutačno ocjenjuju pet veganskihnamaza.

"Jedan po jedan uzorak se ocjenjuje. Idu najprije oni s bojom, zatim miris, okus... Između svakog uzorka popije se vodu kako bi se isprala usta", objašnjava Ivka Cenić Puš, tehnologinja službe Senzorike i nutricionizma u Podravki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novi laboratorij uloženo je više od milijun eura.

"Nadamo se da ćemo kroz rezultate koje Podravka ostvaruje iz godie u godinu još više investirati u istraživanje i razvoj. Mislim da je tu nukleus onoga što je Podravka postigla i što danas jest", ponosno tvrdi predsjednik Uprave Podravke MarinPucar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iz laboratorija za istraživanje okusa mogli bi uskoro na tržište izići i novi proizvodi.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo