IZNENAĐUJUĆE? /

Pitali smo hrvatske kandidate za predsjednika koga bi radije za 'kolegu': Trumpa ili Harris? Ovo su odgovori

Image
Foto: Pixsell

Većina njih kružila je oko pitanja i dala 'diplomatske odgovore'

16.10.2024.
18:19
Pixsell
VOYO logo

Američki predsjednički izbori praktički su iza ugla.

Donald Trump i Kamala Harris i dalje posjećuju države u kampanji koja se već jako zahuktala. No, nisu izbori samo u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nešto više od dva mjeseca, i mi ćemo birati novog hrvatskog predsjednika. Zato smo odlučili saznati što trenutnih jedanaest kandidata za predsjednika Republike Hrvatske kaže o izborima u Americi.

Svima smo postavili samo jedno pitanje, a to je: Tko bi po Vama trebao pobijediti, odnosno za koga ste Vi na ovogodišnjim izborima u SAD-u i zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No odgovori ipak nisu bili tako jednostavni. Većina njih kružila je oko pitanja i praktički dala 'diplomatske odgovore'. No ima i nekih koji su dali direktan odgovor priželjkuju li pobjedu Trumpa ili Harris.

Ivana Kekin

"Smatram da Trump predstavlja opasnost i za SAD i za svijet jer se radi o kandidatu koji nije priznao rezultate posljednjih izbora, o kandidatu koji je izjavio da ako ne dobije da su ovo posljednji izbori u SAD-u, o kandidatu koji se ne libi koristiti lažne vijesti i širiti teorije zavjere, o kandidatu koji je radio i planira nastaviti raditi na sustavnom dokidanju ljudskih prava. U tom smislu svakako da sam za Kamalu Harris i nadam se njenoj pobjedi na skorašnjim izborima", poručuje kandidatkinja Ivana Kekin (Možemo!) i za kraj dodaje:

"Inače kandidat kojeg sam zdušno podržava u prethodnim ciklusima, no nažalost nije dobio priliku biti kandidat Demokrata jest Bernie Sanders."

Dražen Keleminec

S druge strane, predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec kratko nam je odgovorio da je za Donalda Trumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović

Odgovorili su nam i iz Ureda aktualnog predsjednika Zorana Milanovića:

"Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak u Krakovu već je odgovorio: 'Nemam favorita ovoga puta. Zadnji put sam navijao za Bidena i to otvoreno, a sada ću šutjeti', stoji u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Primorac

Možda i njegov najveći konkurent prema brojnim provedenim anketama je kandidat HDZ-a, Dragan Primorac. Ni on nije htio otkriti je li na strani Demokrata ili Republikanaca.

"Odnosi Republike Hrvatske i SAD-a su na iznimno visokoj razini i za američku vanjskopolitičku agendu to se, zasigurno, neće mijenjati bez obzira na rezultate izbora. O pobjedniku izbora će odlučiti američki građani, a ja samo mogu ustvrditi da imam iznimno dobre konekcije i prijateljske odnose s vodstvima i demokratske i republikanske stranke", poručio je.

Tomislav Jonjić

Slično odgovaraju i još dvojica kandidata, Tomislav Jonjić i Niko Tokić Kartelo.

"O američkom predsjedniku odlučit će, naravno, američki narod. Budem li izabran predsjednikom Republike, učinit ću sve što mi Ustav dopušta da se održi odnosno produbi naše savezništvo sa SAD-om, jer smatram da je to jedan od elemenata naše nacionalne sigurnosti u dramatičnim trenutcima kroz koje prolaze Europa i cijeli svijet", kaže Jonjić dok Tokić Kartelo poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niko Tokić Kartelo

"Po pitanju izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, važno mi je naglasiti da je moj stav vrlo jasan – ja sam uvijek i isključivo za onoga od koga će hrvatski narod i građani Hrvatske imati najviše koristi. Nije bitno kako se kandidat zove ili kojoj stranci pripada, važno je što će konkretno učiniti za međusobne odnose naše dvije zemlje i kako će doprinositi prosperitetu Hrvatske."

Smatra i da je ključno imati predsjednika koji će graditi stabilne, ekonomski i politički korisne odnose s Hrvatskom, bez obzira na stranačku pripadnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takav pristup je onaj kojem se i sam vodim u svom političkom djelovanju – interes naših građana uvijek mora biti na prvom mjestu", zaključuje poznati zagrebački poduzetnik.

Marija Selak Raspudić

Ona koja je i prva službeno rekla da ide napasti Milanovića je Marija Selak Raspudić. Ipak o tome bi li radije da pobijedi Trump ili Harris i ona ne otkriva.

"Kao kandidatkinja za predsjednicu RH koja očekuje da će u budućnosti kvalitetno surađivati s novim predsjednikom ili predsjednicom SAD-a ne smatram da je primjereno javno navijati za jednog kandidata jer bi to u slučaju njegovog neizbora moglo otežati buduću suradnju s aktualnim predsjednikom, a potencijalnu diplomatsku štetu trpjela bi Hrvatska. Tu odluku treba prepustiti demokratskom procesu i građanima SAD-a, a nama je svakako u interesu da iz perspektive vanjske politike bude izabrana osoba koja će svojim politikama najviše doprinijeti mirnodopskim procesima u Europi i na Bliskom istoku", stoji u njezinom odgovoru.

Branka Lozo

Još jedna žena koja želi postati nova hrvatska predsjednica je kandidatkinja nove stranke DOMiNO - Branka Lozo. Nije jasno rekla bi li voljela da pobijedi demokratkinja ili republikanac, ali je jasno poručila koje su prednosti Donalda Trumpa i koje mane Kamale Harris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donald Trump i Kamala Harris su dva potpuno različita političara i, u biti, odražavaju podjelu na dva suprotna pola koja su prisutna u svijetu, odnosno i izvan američkog društva. Trump dolazi iz svijeta businessa, neovisan o državnim strukturama. Harris je cijeli život provela radeći za državne ustanove, posljednje kao državna odvjetnica Kalifornije. Harris je vezana uz krug političara koji su doveli svijet do ruba svjetskog rata. Njen veliki podupiratelj je Barack Obama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, za čijeg mandata je započela globalna destabilizacija, od ratova u Libiji i u Siriji, stvaranja Islamske države, do pokretanja svjetskih migracija nezapamćenih razmjera.
Trump je u svojem mandatu razgovarao s "problematičnim" državnicima koji su predstavljali prijetnju miru, čak i s Kim Jong Un-om, pa na dalje. Za njegova mandata se ratovi nisu širili. Trump je suverenist i protivnik globalizma, za razliku od Harris", kaže Lozo i dodatno objašnjava:

"Trumpa su žestoko napadali istomišljenici Kamale Harris kada je pod pritiskom migracija započeo gradnju zida prema Meksiku. Sada se, međutim, i ona zalaže za nekakav zid, no po mom mišljenju samo za predizborne svrhe! Treba, naime, biračima objasniti kako sada tu granicu prelaze migranti čak iz Pakistana i Afganistana!? Povrh toga, Harris je velika zagovornica prava na pobačaj i otvoreno podupire tzv. Pro choice organizacije.
Trump je, suprotno tome, protivnik pobačaja, te su pod njegovim utjecajem mnoge savezne države već zabranile pobačaj. Njegov je izniman doprinos što je za svoga mandata imenovao sudce Vrhovnog suda koji zastupaju suverenističke stavove i pravo na život, ukinuli su presudu Roe vs Wade! Harris promiče rodnu ideologiju i kritizira republikanske države koje liječnicima brane izvođenje operacija "promjene spola" maloljetne djece.
Trump, s druge strane, dosljedno poštuje biološke datosti i činjenicu da je spol nepromjenjiv! U tome ga sada podupire i Elon Musk, nakon što je doživio osobnu tragediju s vlastitim sinom koji se podvrgnuo takvom tretmanu. Vrijedi zapamtiti njegovu izjavu da će uništiti 'woke virus'!", zaključuje Branka Lozo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aurora Weiss

Jedna od kandidatkinja je Aurora Weiss koja je poručila da se ustvari između najgorih treba odabrati najboljeg te da ni nemaju dobrog kandidata. Ipak objasnila je svoj odgovor koji prenosimo u cijelosti:

Moje mišljenje o izborima u Americi je krajnje zabrinjavajuće, ne samo zbog ponuđenih kandidata već i zbog atmosfere koja tamo vlada. Činovi pokušaja brojnih atentata na kandidata Donalda Trumpa nisu demonstracija demokracije. Ta ista zemlja je tijekom trenutne vladavine demokrata Bidena uvukla Europu u rat i oslabila ju. Ugrozila je našu sigurnost i ekonomsku stabilnost čije posljedice će osjećati i buduće generacije starog kontinenta.

Tko bi po meni trebao pobijediti na izborima u SAD-u i zašto? Smatram da Amerika nema niti jednog dobrog kandidata, a glas najboljem od najgorih ne donosi dobra rješenja. Posebno ne u vrijeme kada se zvecka s nuklearnim oružjem.

Tijekom predsjedničkog mandata demokrata Joe Bidena izbio je rat u Europi (Ukrajina-Rusija), eskalirao rat na Bliskom istoku (Izrael- Iran, Izrael-Libanon) i počinjen genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze. Također je potpaljeno goruće pitanje Pacifika, tj. Kine i Tajvana. Destabilizacija Zapadnog Balkana te potpaljivanje sukoba na tom području i pritisci sankcijama u BiH refleksija su vladavine demokrata. Kamala Harris je prividno razumnija opcija od njezinog dementnog prethodnika i sadašnjeg predsjednika Bidena koji je demonstrirao ‘neuračunljivu politiku SAD-a’ i jačanje sjena iza demokrata koje provode svoju agendu ratnog profiterstva. Unatoč tome što podržavam žene na vodećim pozicijama, ne bi joj dala svoj glas jer smatram kako bi i dalje vladale te iste interesne skupine, a ne ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane republikanac Donald Trump je prije nekoliko dana javno pozivao Izrael da raketira nuklearna postrojenja u Iranu čime je čak nadmašio i Richarda Nixona koji je u svom alkoholnom deliriju naredio nuklearni napad na Sjevernu Koreju. Trump i Iran imaju povijest koja bi u slučaju njegove pobjede mogla još više eskalirati, a on očito nije svjestan posljedica aktivacije nuklearnog oružja, Tzv. “iranske nuklearne pregovore” pratila sam i osobno u Beču 2021. godine i smatram da su bili početak manifestacije trenutnih sukoba između Amerike, Kine, Irana i Rusije.

Dakle pitate me da izaberem najboljeg od najgorih? Smatram da je Trump puno transparentniji i autentičniji od Kamale Harris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulj i Kolakušić bez odgovora

Preostala dvojica kandidata, Mislav Kolakušić i Miro Bulj, do objave ovog teksta nisu odgovorila na naš upit.

Sve o izborima u Americi čitajte OVDJE.

PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo