Virus koji uzrokuje rak / Kampanja 'BUDI mRAK' protiv HPV-a: 'Cijepljenje je besplatno za sve mlade do 25. godine'

Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čakšest vrsta raka

12.9.2020.
20:30
VOYO logo

Kampanja ''BUDI mRAK'', kojoj je cilj prevencija i cijepljenje protiv HPV-a ide dalje.
I usmjerena je na roditelje, budući da oni odlučuju o cijepljenju svoje djece.

 Cjepivo je besplatno za sve učenike osmih razreda, a do kraja ove godine i za sve mlade do 25. godine. Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak 6  vrsta raka. Svaki treći  ne zna da postoji besplatno cjepivo. Tu mogućnost iskoristila je studentica Jana, koja se cijepila.

''Cijepila sam se protiv HPV-a zato što želim biti odgovorna za svoje zdravlje i smatram da je izuzetno bitno biti zdrav'', rekla je Jana Jelenić, koordinatorica ''BUDI mRAK'' kampanje.

Image
Virus ne miruje /

U Virovitičko-podravskoj županiji 16 novooboljelih: Zaraženi su medicinari, djeca, adolescent...

Image
Virus ne miruje /

U Virovitičko-podravskoj županiji 16 novooboljelih: Zaraženi su medicinari, djeca, adolescent...



Upravo je nastavak kampanje '' Budi mRAK'' usmjeren na roditelje učenika osmih razreda i srednjih škola, jer oni donose odluku o cijepljenju svoje djece. Sve potrebne informacije bit će im dostupne od listopada na stranicama Ministarstva obrazovanja.

''Imamo 9-valentno cjepivo u programu cijepljenja i imamo mogućnost cijepljenja i za djevojke i za mladiće. To nemaju sve zemlje tako, prema tome bilo bi dobro kad imaju tu mogućnost da ljudi to iskoriste na dobrobit svoje djece'', rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Cjepivo je do kraja ove godine besplatno i za sve mlade do dvedeset i pete godine.

''Muškarci nisu samo komarci, u smislu prenositelja bolesti. I žene i muškarci mogu biti i subjekti i prenositelji bolesti'', kazao nam je Mihael Skerlev iz Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti. 

Grad Zagreb prvi je uveo besplatno cijepljenje za osmaše.

''Nažalost u protekloj školskoj godini 19/20 smo imali nešto manji odaziv, nego u godini 18/19 kad smo postigli najbolju dosad procijepljenost u Gradu Zagreb govorim, nekih 32 posto'', rekla je Tatjana Petričević Vidović, specijalistica školske medicine u NZJZ-u ''Dr. Andrija Štampar''.

Humani papiloma virus je uzročnik raka vrata maternice. Zahvaljujući cjepivu protiv infekcije, u 21. stoljeću ova se zloćudna bolest može izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo