KAMO S 20.000 TONA DUBROVAČKOG SMEĆA? / Gunji ga ipak ne daju, a tamo gdje bi trebalo ići ga ne žele

Image
Foto: Screanshoot/RTL

Gunja koja je željela dubrovački otpad kako bi razvijala svoju općinu u toj nakani nije uspjela.

18.3.2017.
8:18
Screanshoot/RTL
VOYO logo

SMEĆE IZ DUBROVNIKA STIŽE U GUNJU: ‘Dok u neke dijelove Hrvatske dolaze investitori, nama stiže smeće. Ali zaradit ćemo milijune’

Image
SMEĆE IZ DUBROVNIKA STIŽE U GUNJU: /

'Dok u neke dijelove Hrvatske dolaze investitori, nama stiže smeće. Ali zaradit ćemo milijune'

Image
SMEĆE IZ DUBROVNIKA STIŽE U GUNJU: /

'Dok u neke dijelove Hrvatske dolaze investitori, nama stiže smeće. Ali zaradit ćemo milijune'

Dubrovački otpad uskoro neće više moći na njihovo odlagalište Grabovica pa su 20.000 tona viška godišnje Dubrovčani odlučili smjestiti na drugo mjesto. Raspisali su natječaj, a u njemu je budućnost za razvoj svoje općine vidjela Gunja. Međutim, njihova ponuda nije prihvaćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgubili smo jako puno. To je bio posao oko 7,5 milijuna kuna plus PDV, što je za Gunju oko 2 godišnja proračuna, Mi imamo proračun oko 2 i pol milijuna godišnje", kazao je Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja.

Dubrovnik se odlučio za tvrtku iz Oroslavlja koja je planirala koristiti odlagalište Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najpovoljnija ponuda je bila tvrtke Eko flor, oni su ujedno ispunili sve uvjete koje smo tražili, jedan je dozvola za gospodarenje otpadom i naravno da kapaciteti odgovaraju našim potrebama", objašnjava za RTLNataša Gabričević, direktorica Čistoće Dubrovnik dodajući kako Općina gunja nije zadovoljila uvjete.

No, načelnik Gunje s njom se ne slaže. Tvrdi kako njihovo odlagalište može primiti 35.600 tona otpada, a da je tvrtka koja je dobila posao bila jeftinija tek za pet kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi taj otpad niti možemo, niti želimo primiti'

Da je otpad išao u Gunju bili bi draže i žitelji Koprivničko-križevačke županije čiji je župan Darko Koren naglasio kako tuđi otpad u svom kraju ne žele i da ga neće ni dozvoliti.

U Piškornici ističu da su se i sami mogli javiti na natječaj, no ne žele odlagalište zatrpavati dubrovačkim otpadom, pa to neće dopustiti ni tvrtki iz Oroslavja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da mi imamo tvrtku koja upravlja odlagalištem otpada u koprivničkom Ivancu, istina je da je dozvola naša bila dodana u tu dokumentaciju, kao i dozvole drugih kolega, ali s nama nitko nema ugovor. Mi taj otpad niti možemo, niti želimo primiti, niti je to bila mogućnost, jer Piškornica se na to nije javila", tvrdi Mladen Jozinović, direktor tvrtke Piškornica.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo