KAKVE SU PLAĆE PO REGIJAMA U HRVATSKOJ? / Zagreb je još uvijek nedodirljiv, razlika je u odnosu na ostale županije drastična

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj su razlike u razini plaća među regionalnim jedinicama izrazite i vrlo je mali broj onih koje ostvaruju višu plaću od prosječne plaće

19.11.2019.
22:04
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Prema najnovijoj analizi plaćama po županijama Hrvatske gospodarske komore (HGK) nije došlo do smanjenja razlika u visini prosječnih plaća u Hrvatskoj po županijama tijekom godina, pišu Vijesti.hr. Razlike u razini plaća među regionalnim jedinicama su izrazite i vrlo je mali broj onih koje ostvaruju višu plaću od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Image
DRASTIČNA RAZLIKA U PLAĆAMA PO ŽUPANIJAMA: /

U Zagrebu prosječna plaća 2000 kn viša od one u Međimurju

Image
DRASTIČNA RAZLIKA U PLAĆAMA PO ŽUPANIJAMA: /

U Zagrebu prosječna plaća 2000 kn viša od one u Međimurju

Znatno zaostajanje za Zagrebom

Prosječna neto plaća u Zagrebu veća je za gotovo 42 posto od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji. Ipak, plaće u Hrvatskoj posljednjih godina rastu u svim županijama, a iako dinamika rasta varira ipak se razlike u visini prosječnih plaća među županijama posljednjih godina polako smanjuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HGK upozorava da Zagreb zbog svoje gospodarske snage i udjela u BDP-u, zaposlenosti i stanovništvu snažno utječe na ukupnu aktivnost u Hrvatskoj, a time i na visinu prosječne mjesečne plaće, tako da županije teško dosežu razinu prosječne plaće u Hrvatskoj i znatno zaostaju u odnosu na prosječnu plaću u Zagrebu.

Prosječna plaća

Neto plaća u Zagrebu je bila u 2017. godini 17,1 posto viša od prosječne u Hrvatskoj, a u posljednjih 14 godina uvijek je bila barem 15 posto viša od prosječne. Slična je situacija i s bruto plaćom koja je u Zagrebu 2017. bila 21 posto viša od hrvatskog prosjeka dok je u prethodnih 14 godina uvijek bila barem 20 posto viša. Prosječnu neto plaću veću od nacionalnog prosjeka imaju još jedino Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija, dok je Istarska županija bila vrlo blizu prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2001. godine Grad Zagreb u svim godinama ima barem 40 posto višu neto plaću od županije s najnižom plaćom. Pritom se tek mijenjala županija koja je u pojedinoj godini bilježila najnižu plaću. Tako je u 2017. godini neto plaća u Zagrebu bila 41,8 posto viša nego u Varaždinskoj županiji koja je te godine imala najnižu plaću.

Prosječna plaća u Zagrebu 2017. iznosila 6.990 kuna, a prosječna plaća na razini zemlje bila je 5.971 kunu. Istovremeno, u Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji prosječna neto plaća iznosila je tek 4.929 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast plaća u Hrvatskoj

Plaće su u Hrvatskoj posljednjih godina ipak rasle u svim županijama. U 2017. godini u odnosu na godinu ranije najveći rast plaća, koji je iznosio 7,9 posto, zabilježen je u Zagrebačkoj županiji, dok su neto primanja zaposlenih najmanje, samo 1,4 posto, porasla u Brodsko-posavskoj županiji. Rast plaća je posebno izražen u jadranskim županijama što je rezultat jakog turizma na obali.

U posljednje tri godine postupno dolazi do smanjenja raspona između najviše i najniže neto plaće u regijama, i to s 1:1,46 u 2015. na 1:1,42 u 2017. godini, pokazuju podaci iz analize HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u Komori očekuju da će pri stabiliziranju gospodarskog rasta plaće nastaviti rasti uz smanjivanje regionalnih razlika u njihovoj razini, što će poboljšati standard i životne uvjete stanovništva pri ravnomjernijem regionalnom razvoju poduprtom učinkovitijim korištenjem sredstava iz fondova EU, ističu da je preduvjet osiguranja više razine plaća u hrvatskim regijama snažnija investicijska aktivnost usmjerena u djelatnosti veće dodane vrijednosti temeljene na inovativnijoj i tehnološki naprednijoj proizvodnji, pišu Vijesti.hr.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo