BIT ĆE RESTRIKCIJA, ALI... / Što možemo očekivati od iduće turističke sezone? Nadaju se reprizi rekordne 2019., na snagu stupile i izmjene zakona

Image
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Iz Hrvatske turističke zajednice na upit portala Net.hr kazali su da će iduća turistička godina bit će slična zadnjim dvjema godinama koje je obilježila globalna pandemija

21.12.2021.
17:53
Srećko Niketić/PIXSELL
VOYO logo

Zbog pojave omikrona, opet smo se našli u situaciji u kojoj su brojni pribjegli strožim mjerama, pa i zatvaranjima. O novom soju ne znamo još dovoljno, no svima je jasno kao dan da se omikron širi jako brzo, što itekako zabrinjava stručnjake. Soj koji napada necijepljenje, ali i cijepljenje i one koji su preboljeli koronavirus, mogao bi stvoriti probleme i u turizmu, koji je, barem u Hrvatskoj, ove godine postigao poprilično dobre rezultate.

Iako je turistička sezona praktički tek nedavno završila, svi se već pitaju kakva će biti iduća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuju 90 posto rezultata rekordne 2019. godine

Iz Hrvatske turističke zajednice na upit portala Net.hr kazali su da će iduća turistička godina bit će slična zadnjim dvjema godinama koje je obilježila globalna pandemija.

"I nadalje možemo očekivati razne restrikcije u putovanjima, protokolima prelazaka granica te razne epidemiološke mjere. Međutim, Hrvatska je dvije godine zaredom pobjednica Mediterana po ostvarenim rezultatima, ove smo godine ostvarili visokih 77 posto rezultata iz 2019. godine, dok u idućoj godini planiramo ostvariti odličnih 90 posto rezultata iz te pretpandemijske i rekordne 2019. godine", kažu nam iz HTZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skladu sa zakonskim zadaćama HTZ-a, a koje se prije svega odnose na promociju hrvatskog turizma u zemlji i svijetu, u idućoj ćemo godini sve aktivnosti usmjeriti u daljnje pozicioniranje Hrvatske kao najpoželjnije i najsigurnije destinacije Mediterana", dodaju na upit kakve aktivnosti planiraju iduće godine.

"Navedeno planiramo postići kroz provedbu intenzivnih marketinških i PR kampanji koje će biti prilagođene situaciji na svakom pojedinom tržištu, a u fokusu promocije će, biti proizvodi poput nautike, cikloturizma, eno-gastronomije, prirode te aktivnog i zdravstvenog turizma. Iduća će godina biti obilježena i izradom novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma. Riječ je o dugoročnom strateškom okviru koji će odrediti strategiju komuniciranja i smjernice za afirmiranje Hrvatske kao visokokvalitetne destinacije. Vezano za samu turističku ponudu, sukladno destinacijskom menadžmentu istu kreiraju ključni dionici na razini samih destinacija, dok HTZ primarno ima promotivnu ulogu na nacionalnoj razini uz aktivnosti podržavanja i suradnje na projektima koji ukupnu hrvatsku turističku ponudu čine bogatijom i atraktivnijom", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom da je ova godina po gotovo svim parametrima bolja od lanjske, očekuju se i bolji rezultati tijekom ovogodišnjih zimskih, božićnih i novogodišnjih blagdana.

"U prosincu će biti otvoreno više od 200 hotela, otvoreni su i drugi smještajni kapaciteti, uz Zagreb svoje interesantne adventske programe imaju i Opatija, Split, Dubrovnik, Osijek te brojne druge destinacije i mjesta na obali, otocima i na kontinentu. Broj gostiju naravno neće biti na razinama kao prije pandemije, ali vjerujemo da će biti više od 141 tisuće noćenja ostvarenih tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana prošle godine", kažu, dodajući da će možda će neki turisti motiv za putovanjem u našu zemlju pronaći prateći zimsku kampanju "Croatia - Winter Wonderland", a koja će se do sredine siječnja provoditi na našim najvažnijim emitivnim tržištima ističući zimske ljepote i čarolije hrvatskih destinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAVRŠENI PREGOVORI /

Rastu minimalci u turizmu, ali ne odmah: Sindikati su tražili povećanje, evo koliko su dobili...

Image
ZAVRŠENI PREGOVORI /

Rastu minimalci u turizmu, ali ne odmah: Sindikati su tražili povećanje, evo koliko su dobili...

Na snagu stupile izmjene zakona

Inače, krajem godine došlo je i do nekih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a koje su na snagu stupile 25. studenog 2021.

"Ranija odredba članka 30. stavka 6. toga Zakona koja je propisivala iznimku prema kojoj su iznajmljivači mogli pružati i uslugu polupansiona i/ili punog pansiona ako u krugu od 15 kilometara cestovne linije nema objekta registriranog za pružanje ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela brisana je člankom 3. Zakona o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji je stupio na snagu 25. studenog 2021. godine, budući da prema primjedbi Europske komisije predstavljala teritorijalno ograničenje o uslugama na unutarnjem tržištu", pojasnili su nam iz Ministarstva turizma i sporta na naš upit o izmjenama zakona, dodajući da se izmjenom nije promijenila i ranije važeća odredba koja predviđa mogućnost pružanja usluge doručka iznajmljivačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje su stupile na snagu 25. studenog 2021. godine neće imati utjecaja na popunjenost smještajnih objekata iznajmljivača", poručili su nam iz ministarstva.

"Naime, pružanje usluge doručka u smještajnim objektima iznajmljivača mogućnost je koja postoji od ranije, iako se bed & breakfast u ponudi znatno popularizirao zadnjih godina, a objekata na koje bi se odnosila brisana odredba, prema evidencijama ovog Ministarstva, nije bilo", zaključuju u svom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo