KAKO SU MEDIJI IZ REGIJE POPRATILI IZBORE? / Srbi pisali o ustaškim pjesmama kod Kolinde, ali ističu i 'šamar' koji je dobila

Image
Foto: Pixsell/Screenshot: mediji

Najutjecajniji mediji u susjednim zemljama sinoć su popratili predsjedničke izbore u Hrvatskoj te istaknuli govore Kolinde Grabar Kitarović, Zorana Milanovića,

23.12.2019.
10:10
Pixsell/Screenshot: mediji
VOYO logo

Mediji u regiji s velikim su zanimanjem popratili jučerašnje predsjedničke izbore. Velik dio njih istaknuo je konačan ishod u kojem će se u drugom krugu sučeliti Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović. Većina ih je prenijela i govore nakon što je Državno izborno povjerenstvo zbrojilo 99 posto glasova. Jedino je slovensko Delo napravilo kratku analizu izbora.

U članku "Hoće li hrvatsko biračko tijelo skrenuti ulijevo?" Delo donosi analizu rezultata izbora još u trenutku dok su se naveliko zbrajali glasovi. Novinar Novica Mihajlovič ističe kako je Kolinda Grabar Kitarović imala prednost u predizbornim anketama, no da su njezinom izbornom rezultatu presudili gafovi u javnim nastupima zbog kojih je iz dana u dan gubila potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: Delo

Mihajlovič je još istaknuo i kako su u stožeru Zorana Milanovića odlučili kako neće napadati ili podržavati ikoga od protukandidata, već će ići "svojim putem." Analitičar Tvrtko Jakovina je za Delo ustvrdio kako je predsjednici najviše naštetio Miroslav Škoro te ustvrdio da u slučaju Milanovićeve pobjede Hrvatska šalje signal Europi da se trudi biti normalna proeuropska država, dok bi u slučaju Kolindine pobjede, ocjenjuje, bila poput Poljske ili Mađarske.

Image
HRVATSKA JE ODABRALA: /

U drugi krug idu Zoran i Kolinda, ovo su njihove prve riječi nakon rezultata; Škoro je bio blizu, pa otkrio sve planove

Image
HRVATSKA JE ODABRALA: /

U drugi krug idu Zoran i Kolinda, ovo su njihove prve riječi nakon rezultata; Škoro je bio blizu, pa otkrio sve planove

Srbi apostrofirali Thompsona i Vukovar u Kolindinu stožeru

Drugi mediji se nisu bavili analizama, već su prenijeli rezultate i prve reakcije predsjedničkih kandidata. Najdalje je otišao Kurir koji je prenio govore Milanovića, Škore i Grabar Kitarović. Upravo je atmosfera iz njezina stožera bila dovoljna za članak provokativnog naslova "Kolinda i u drugi krug ide uz ustaške pjesme: Evo kako se predsjednica Hrvatske obratila pristalicama" u kojem su, osim njezina govora, istaknuli i kako je "u štabu HDZ-a treštala muzika Marka Perkovića Thompsona, poznatog po proustaškim pjesmama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: Kurir

Potom su u naslovu članka već ustvrdili kako "Hrvatska u drugom krugu dobiva predsjednika poslije 99 posto obrađenih listića: Milanović (29,54 odsto) - Kolinda (26,70)", prokomentiravši tako rezultate koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

Image
Foto: Screenshot: Kurir

Poseban članak su posvetili i tome da je sadašnja predsjednica dobila samo tri glasa u Irskoj, što je bilo stanje jučer oko 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: Kurir

Prenijeli su i reakciju premijera Andreja Plenkovića, koji je istaknuo kako je Kolinda razuman izbor u drugom krugu izbora i kako očekuje da će većina Škorinih birača dati svoj glas Kolindi. Istu su izjavu prenijeli i u Dnevnom avazu.

Image
Foto: Screenshot: Dnevni avaz

Blic je uživo pratio sinoćnje izbore i u detaljnom su članku naglasili kako je "Škoro ostao kratkih rukava" te da je predsjednica odnijela pobjedu u svim državama regije, donoseći rezultate DIP-a za BiH, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Uz to su prenijeli govor Zorana Milanovića te apostrofirali njegovu izjavu: "Neka pobijedi bolji, a to sam ja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: Blic

Novosti su nešto opširnije izvijestile o Kolindinoj pobjedi u Srbiji, uz fotografiju njezina plakata. Također su istaknuli Milanovićev govor u kojem je spomenuo kako "idemo u drugi krug, a ne u rat".

Image
Image

Srpska novinska agencija Tanjug prenijela je videomaterijale iz stožera Škore, Milanovića i Grabar Kitarović te su u naslovu videa apostrofirali kako se u njezinu stožeru klicalo "Vukovar, Vukovar". Također su prenijeli izjavu premijera Plenkovića te konačne rezultate, naglasivši događaje u stožerima pojedinih kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot:Tanjug

STRANE AGENCIJE TVRDE DA ZNAJU TKO ĆE POBIJEDITI U DRUGOM KRUGU: ‘Operacija zavođenja je već počela…’

Kolinda "izdominirala u BiH"

Dnevni avaz je naglasio govor Miroslava Škore nakon objave rezultata, naglasivši kako je istaknuo da je njegov rezultat čudo i da u Hrvatskoj postoje dvije trećine ljudi nezadovoljnih politikom. Uz to, ističu kako će DIP tek danas objaviti konačne rezultate izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: Dnevni avaz
Image
Foto: Screenshot: Dnevni avaz

Klix.ba je prenio govore Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović te je u posebnom članku istaknuo kako je predsjednica "izdominirala u BiH", donoseći rezultate iz inozemstva.

Image
Foto: Screenshot: Klix.ba
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo