Kako smo, majmuni, triput platili isto

Oporba je kukavički propustila zakukurikati, a u šator pred kombinatom ušetala je premijerka i odlučila iz proračuna riješiti problem pred izbore neugodno glasnih radnika Đakovštine.

26.10.2011.
14:02
VOYO logo

Saga o Đakovštini dobila je ovih dana neočekivani nastavak – premijerka je odlučila platiti oštećenim otpuštenim radnicima potraživanja prema toj tvrtki. U stečaj ju je, podsjetimo, otjerao (i opet!) kriminal – pljačka 26 tisuća tona žita i drugih robnih zaliha.

Ovim fenomenom, povodom odluke o isplati otpremnina radnicima Đakovštine, bavi se Željko Kardum u svom komentaru "Kako smo ispali majmuni i triput platili isto žito" u tjednikuGlobus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put

"Prije otprilike godinu dana pukla je vijest: Iz silosa Đakovštine neobjašnjivo je nestalo 26 tisuća tona žita! Nitko ništa nije vidio ni čuo, niti išta zna. Nitko od radnika, a bogme ni itko od 1.600 seljaka koji su tamo držali svoje žito. Nevjerojatno. Kao da je na porti sjedio Homer. Bez baterija u slušnom aparatu. A i on bi osjetio podrhtavanje tla najvećega europskog konvoja šlepera potrebnih za odvoz 16 tisuća tona državnih robnih rezervi i 10 tisuća tona žita koje su im seljaci naivno dali na čuvanje. Tada smo mi, porezni obveznici, prvi put platili to žito. Najprije za nabavljanje i skladištenje robnih rezervi. Potom kao odštetu seljacima za njihovu popaljenu imovinu", pojašnjava Kardum.

Čudi se i što je ministar poljoprivrede krivo procijenio štetu nastalu krađom 26 tisuća tona žita u Đakovštini, na 22 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najniža otkupna cijena žita bila je 1,1 kunu po kilogramu... Fali još 6,6 milijuna kuna", računa Kardum.

Drugi put

Da se žito platilo iz džepova poreznih obveznika, doznalo se nakon uhićenja direktora iz Đakovštine, kad je obznanjeno da ih se tereti da su preradili to žito, prodali proizvode i potrošili novac:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Super. Znači opet smo mi, porezni obveznici, ono našim novcima plaćeno žito, u raznim proizvodima pokupovali u dućanima. I još jednom platili", komentira.

Treći put

Kad su se otpušteni ranici Đakovštine utaborili ispred firme tražeći otpremnine, ministar poljoprivrede se najprije kleo da država s tim nema veze i da para, baš poput pravne osnove za isplatu otpremnina iz državnog proračuna – naprosto nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I taman prije nego što se ministar treći put zakleo, a oporba kukavički propustila zakukurikati, u šator pred kombinatom ušetala je premijerka. Ne znam što je govorila, ali prema izjavi nakon izlaska iz šatora politici nevješti radnici krivo bi mogli zaključiti da je ministar poljoprivrede lagao... A premijerka, pravnica, ipak je odnekud pronašla pravnu osnovu. I novac!" navodi Kardum.

Iako su novac trebali uplatiti vlasnici šlepera, i treće plaćanje je išlo na teret opljačkanih poreznih obveznika, primjećuje komentator: "Naravno da novac neće vratiti oni koji su pokrali žito. Otpremnine će isplatiti iz 'proračunske pričuve'. Dakle, od poreznih obveznika koji su proračun punili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201002190118006 arti-201002110460006 arti-201002080715006 arti-201110210267006 arti-201004010138006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo