Kako povećati plaće i mirovine? / Liderica nove stranke umirovljenika ima rješenje: 'Kad poslodavci to shvate, krenut će nabolje'

Image
Foto: Boris Scitar/Pixsell

'Sustav treba biti pravedniji i treba ukinuti te odluke koje idu u korist određene grupacije ljudi, koji su bliže vlasti', kazala je Dragica Trumbetaš za N1

7.9.2023.
10:49
Boris Scitar/Pixsell
VOYO logo

Dragica Trumbetaš, predsjednica novoosnovane stranke Hoćemo pravedno, za N1 komentirala je dosad najveće usklađivanje mirovina s plaćama i općenito status umirovljenika u Hrvatskoj.

”Oni se bune, viču, plešu, pjevaju, psuju… Žele bolji život, a imaju 800 eura prosječne mirovine. Naša je 440 eura. Bila sam kao mali miš, rekla sam da sam došla kod njih naučiti kako motivirati stare ljude da se počnu brinuti i boriti za sebe”, kazala je pričajući o posjetu prosvjedu umirovljenika u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O umirovljenicima u Hrvatskoj je rekla da su motivirani za prosvjed i teško žive, ali da su problem ljudi koje 'imaju među sobom koji odugovlače, govore o pregovorima, misle da ako su uz vlast, dobro će proći'.

Image
'PREDLAŽEMO RESETIRANJE' /

Umirovljenici žive na rubu, budućnost im je ugrožena, a Grujić poručuje: 'Nismo žetončići i od Vlade tražimo da ispuni dva zahtjeva...'

Image
'PREDLAŽEMO RESETIRANJE' /

Umirovljenici žive na rubu, budućnost im je ugrožena, a Grujić poručuje: 'Nismo žetončići i od Vlade tražimo da ispuni dva zahtjeva...'

Trumbetaš je istaknula i činjenicu da se Hrvatska nalazi na dnu Europe po mirovinama iz rada, unatoč svim zakonima kojima se određuju mirovine. Napominje i da u Hrvatskoj postoji 18 povlaštenih mirovina, a da su one iz rada među najgorima iz sustava,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su to problemi koji su nagnali na okupljanje uz platformu Umirovljenici zajedno čiji je kandidat za premijera Damir Lujanac.

Kritika HSU-a

“Hrvatska stranka umirovljenika je u ovako kritičnoj situaciji sklepala himnu za umirovljenike. To nude umjesto većih mirovina“ kritična je Trumbetaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumbetaš ističe da su osnivači stranke Hoćemo pravedno bili u Hrvatskoj stranci umirovljenika, ali da unutar te stranke nisu vidjeli mogućnosti za postizanje napretka za umirovljenike.

“Budite tiho, moramo vidjeti s kim ćemo koalirati”, tako je Trumbetaš vidjela situaciju u Hrvatskoj stranci umirovljenika te dodala da nisu vidjeli prostor za djelovanje u koaliranju s onima koji bi pobijedili pa su izašli. “Nismo željeli biti uz one koji upropaštavaju status umirovljenika”, rekla je Trumbetaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Autor Ulice Jorgovana umirovljenicima napisao prvu predizbornu pjesmu, a Direkt im je omogućio i spot!

Kritika Vladi

“Priča se o minireformi, ali potrebno je napraviti jednu cjelovitu reformu koja će obuhvatiti sve umirovljenike, a ne određene skupine. Ima puno diskriminatornih odluka. Sustav treba biti pravedniji i treba ukinuti te odluke koje idu u korist određene grupacije ljudi, koji su bliže vlasti”, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je najavu SDP-a da će podići mirovine na 750 eura u prosjeku: “Tako lupati brojke može bilo tko. Imali su priliku pomoći umirovljenicima. To je jako neozbiljno.”

“Mirovine mogu rasti samo ako se zaposli više ljudi, ako imaju veće plaće ili da se napravi preraspodjela mirovina unutar sustava. Kako povećati plaće? “

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao rješenje ističe povećanje produktivnosti koje se može postići dobrom riječi, toplom riječi i par eura na plaći. “Kad poslodavci to shvate, krenut će nabolje. Nije isto kad imate radnika koji čeka da mu prođe radno vrijeme i koji izvršava zadatke s voljom i željom da bude što više i da bude što bolje. Ono što mi tražimo je živjeti kao ljudi”, kazala je Dragica Trumbetaš.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo