Kako je HDZ otišao u povijest

Cijeli vrh stranke, potpredsjednici Vlade, ministri, zastupnici, vrh Sabora, svi ti doktori znanosti, magistri inženjeri, liječnici, pravnici...

12.11.2011.
14:20
VOYO logo

O.K., 'ajmo još jednom za nas koji malo slabije shvaćamo. HDZ koji je 2003. godine došao na vlast i vladao do 1. srpnja 2009. godine nema nikakve veze s HDZ-om koji je u 99,99 posto nepromijenjenom sastavu nastavio vladati od 2. srpnja 2009. do danas? Ivo Sanader toliki je genijalac da je sa svega dvoje troje suradnika uspio popaliti ili spiskati možda čak i 98 milijardi kuna, kako se navodi u jednoj knjizi predstavljenoj ovih dana?

Stvarnost kako je piše HDZ

HDZ je, dapače, kako je rekao Vladimir Gredeljodvjetnik stranke i sam žrtva jednog čovjeka,Vladimir Šeks mangupa, kako je svoga donedavnog šefa izvolio nazvati ? Cijeli vrh stranke, potpredsjednici Vlade, ministri, zastupnici, vrh Sabora, svi ti doktori znanosti, magistri inženjeri, liječnici, pravnici... baš nitko nije vidio apsolutno ništa neobično u šest godina marifetluka u kojima je na ovaj ili onaj način zamračeno ili profućkano, ponovimo tu brojku, 98 milijardi kuna iz državnog proračuna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ajmo ponoviti i ovaj dio, neki od nas zbilja ne kopčaju tako brzo... I nakon toga svega, nakon što vas je "mangup" preveslao za novce koje je teško i zamisliti, vi biste htjeli da vam birači ponovno daju povjerenje???

A Mangup u sudnici zagrebačkog Županijskog suda vodi bitku oko toga je li Zsolta Hernadijasnimka njega i šefa uprave MOL-a zakonit ili nezakonit dokaz. Da ponovimo za nas koji teže shvaćaju i pravne začkoljice jednu čini mi se važnu sitnicu – a zašto se uopće gospodin Sanader našao na ručku s gospodinom Hernadijem? Hoćemo li čuti o čemu jedan premijer i jedan šef uprave kompanije koja kupuje stratešku kompaniju u vlasništvu države kojoj je dotični premijer imaju pričati nasamo i daleko od očiju javnosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako uvrijediti dva milijuna glasača i ipak pobijediti na izborima?

Inače, ovaj je tjedan bio plodan za provale političara. Biser tjedna i opet je izvalio nes(p)retni Darko Milinović koji je komentirajući skandal u Otočcu, kada je ravnateljica škole natjerala djecu na skup HDZ-a, rekao da "to nije bio stranački skup, nego sat povijesti". HDZ, eto, prema potrebi može biti sve, od udruženja ćoravih sljedbenika do poglavlja (natuknice?) u udžbenicima iz povijesti...

S Milinovića idemo na Milanovića – šef oporbe je napravio gaf kakav u nekim drugim uvjetima političare košta izbora: odgovarajući uživo na internetu na pitanja građana postavljena putem Facebooka, kazao je "da su ljudi u Dalmaciji i Slavoniji skloni inatiti se, dok se Međimurci ne inate nego rade". Lekcija pod naslovom: "Kako uvrijediti dva milijuna glasača i ipak pobijediti na izborima?" Ispravio se, doduše, ali čovjeku se doista mora priznati talent da izgubi već dobiveno. Mada se čini da ovaj put to čak ni njemu neće poći za rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A unatoč tome što su lokalni HDZ-ovci napali Šeksa na skupu u Belom Manastiru, Milinovićev kolega ministar Tomislav Karamarko uvjerava javnost da su u HDZ-u "vrlo relaksirani". U tome očito prednjači premijerka Jadranka Kosor, koja je ovaj tjedan bila na relaksaciji u frizerskom salonu, te je izjavila da je "sjajno" što će se Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji potpisati upravo na rođendan njezina sinaLovre - "najvažniji dan u njezinu životu". Kako slatko.

Goruk okus u ustima

Daleko je manje sladak sastanak premijerke s predstavnicima Crkve o povratu crkvene imovine. Dapače, hrvatskim građanima nakon njega može ostati samo gorak okus u ustima. Naime, u ovoj se državi ne možete niti okrenuti, a da ne naletite na nešto što navodno pripada Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekršen je dobar običaj da tehnička Vlada nakon raspisivanja izbora ne dogovara financijske obveze za državu, kao što Crkva konstantno krši dobar običaj (kojeg se, doduše, nikad nije niti držala) da se ne miješa u politiku. Predsjednik biskupske konferencije Marin Srakić na konferenciji za novinare ne vidi ništa čudno da dva dana nakon rečenog sastanka iznosi upute vjernicima da glasaju po svojoj savjesti. Zanimljivo je da ta savjest u značajnim crtama ima slijediti program HDZ-a, a još je zanimljivije da Crkva ne može kažnjavati svećenike koji crkvene prostore koriste za skupove HDZ-a, a oltare za tirade protiv "crvenih" i "nevjernika", no može se glasno protiviti političkom angažmanu umirovljenog svećenika Ivana Grubišića.

Popis nekretnina na koje Crkva u Hrvatskoj tvrdi da ima pravo je nevjerojatan, no iako joj se očito žurilo da dogovori bar dio povrata, ne mora se bojati za svoje veleposjede i proračunsku apanažu. Nijedna jača politička opcija, naime, ne usuđuje se čak niti spomenuti prava Crkve, a kamoli mogućnost diranja u ugovore s Vatikanom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ako se sve katastrofalne prognoze vezane za eurozonu i Europsku uniju pokažu točnima, ako krene novi val koji će Hrvatsku potpuno poklopiti, za što našu zemlju, kako je to rekaoŽeljko Lovrinčević ekonomist , nitko ne priprema, što mislite, čija će se prava rezati? Gdje će se na listi rezove bilo koje vlasti nalaziti plaće i mirovine svećenika, obnove crkava i sve druge dotacije? Grčka za povrat dugova razmišlja prodavati otoke, a Hrvatskoj po povratu Crkvi ni oni neće ostati.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču