KAKO I KOLIKO ŠTEDE PLENKOVIĆEVI MINISTRI? / Jedan ima preko 8 milijuna kuna na računu, a nekima je kućica 'štednja' prazna

Image
Foto: Patrik Macek/Sanjin Strukic/Boris Scitar/Vecernji list/Milan Sabic/PIXSELL

12 od 19 članova Vlade Andreja Plenkovića prijavilo je u novim imovinskim karticama i nekima starijeg datuma da ima štednju u novcu

29.8.2020.
15:35
Patrik Macek/Sanjin Strukic/Boris Scitar/Vecernji list/Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je nova imovinska kartica bivše europarlamentarke, a sadašnje nezavisne saborske zastupnice Marijane Petir, izazvala je pozornost zbog čak 5,2 milijuna kuna ušteđevine koju je prijavila, RTL je pregledao imovinske kartice premijera Andreja Plenkovića i ministara u Vladi kako bi vidjeli tko je sklon štednji u novcu.

Prema novim imovinskim karticama nakon parlamentarnih izbora i nekima starijeg datuma, 12 od 19 članova Vlade prijavilo je da ima štednju u novcu. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa objavilo je nove kartice većine članova Vlade, dok imovinske kartice ministra obrazovanja Radovana Fuchsa još nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO SVE STOJI U IMOVINSKIM KARTICAMA SABORSKIH ZASTUPNIKA I MINISTARA? /

Evo tko je uštedio najviše, a tko ima i po nekoliko kredita

Image
ŠTO SVE STOJI U IMOVINSKIM KARTICAMA SABORSKIH ZASTUPNIKA I MINISTARA? /

Evo tko je uštedio najviše, a tko ima i po nekoliko kredita

Grlić Radman ima najveću štednju

Prema imovinskim karticama, daleko najveću štednju prijavio je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman. Njegova osobna štednja iznosi čak milijun i sto tisuća eura što, preračunato u kune, iznosi oko 8,27 milijuna kuna. Grlić Radman je napisao da je toliku štednju stekao darovnim ugovorom, od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i od kapitala.

Odmah iza Grlića Radmana, ali s višestruko manjim iznosom po visini štednje, smjestio se predsjednik Vlade Andrej Plenković. Premijer je prijavio 155 tisuća eura osobne štednje te 7072 eura štednje bračnog druga. Ukupna prijavljena štednja Plenkovića i njegove supruge stoga iznosi oko 1,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić i Obuljen Korižinek po više od pola milijuna

Više od pola milijuna kuna, odnosno gotovo 600 tisuća kuna, štednje prijavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. U njegovoj kartici stoji štednja od 25 tisuća dolara, 25 tisuća eura i 250 tisuća kuna što sveukupno iznosi oko 597 tisuća kuna.

U klub "štediša" iznad pola milijuna kuna još se jedino smjestila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja ima štednju od 50 tisuća eura i 170 tisuća kuna što ukupno iznosi oko 546 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u zadnjoj objavljenoj imovinskoj kartici iz veljače prijavio je štednju supruge u iznosu od 55 tisuća eura (oko 413 tisuća kuna).

Tko ima više od 100 tisuća kuna?

U grupi ministara koji su prijavili više od 100 tisuća kuna štednje je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je prijavila 27 tisuća eura (oko 203 tisuće kuna) štednje bračnog druga pa potom ministar zdravstva Vili Beroš sa štednjom od 21 tisuće eura (oko 157 tisuća kuna), ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji je prijavio 10 tisuća eura i 50 tisuća kuna štednje (ukupno oko 125 tisuća kuna) i ministar obrane Mario Banožić koji ima štednju od 15 tisuća eura (oko 112 tisuća kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispod 100 tisuća kuna štednje prijavili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović (ukupno oko 88 tisuća kuna) potom ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat s 80 tisuća kuna štednje i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je prijavio 10 tisuća eura (oko 75.000 kn) štednje bračnog druga.

Svim ostalim ministrima je "kućica" u koju se upisuje štednja ostala prazna, dok Povjerenstvo još nije objavilo imovinsku karticu ministra Radovana Fuchsa pa za njega nije poznato ima li štednje, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo