KAKO FUNKCIONIRAJU OFFSHORE TVRTKE? / Njihovo je postojanje legalno, ali: 'Postavlja se pitanje odakle dolazi novac'; Evo kako Hrvatska to prati

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Iako je offshore tvrtke sasvim legalno otvoriti, njihovo se poslovanje najčešće veže uz protuzakonite radnje poput pranja novca

5.10.2021.
14:32
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Pandora papiri dobrano su uzdrmali svijet bogatih i moćnih. Više od 300 ljudi, među kojima i brojni predsjednici, premijeri i druge poznate ličnosti, spominju se kao akteri koji su sakrili ogromne količine novca, pa i nekretnina, pomoću offshore tvrtki. Te tvrtke služe upravo za izbjegavanje plaćanja visokih poreza. Osnivač neke tvrtke smije ju legalno registrirati izvan zemlje u kojoj živi.

"Naročito su po tome poznate internetske kompanije, koje na taj način svode svoje porezno opterećenje praktično na nulu jer u tim poreznim oazama ne postoji porez na dobit, odnosno ne plaća se porez na dobit", objasnio je za Dnevnik.hr ekonomski analitičar Damir Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legalno otvaranje, nelegalno poslovanje

Offshore tvrtke se registriraju najčešće u poreznim oazama, a to su, prema popisu Europske unije: Američka Samoa, Angvila, Dominika, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad i Tobago, Američki Djevičanski Otoci, Vanuatu i Sejšeli.

Image
BURNE REAKCIJE /

Jordanski kralj, Kremlj i Babiš odbacuju optužbe iz Pandora Papersa: Tvrde da su informacije iskrivljene, izvori nepouzdani...

Image
BURNE REAKCIJE /

Jordanski kralj, Kremlj i Babiš odbacuju optužbe iz Pandora Papersa: Tvrde da su informacije iskrivljene, izvori nepouzdani...

Iako je osnivanje offshore tvrtki sasvim legalno, njihovo se poslovanje najčešće veže uz pranje novca. "Postavlja se pitanje odakle dolazi novac u offshore kompanije? On može doći na način da trgovačko društvo iz bilo koje druge zemlje, EU-a, Hrvatske, uključujući ili treće zemlje podmiruje izmišljene imaginarne fakture za usluge koje nisu nikada obavljene i novac se slijeva u offshore kompanije. Offshore kompanija dobije novac, ovdje je novac i iz ove oaze, što je bitno? Da se novac ubaci u legalni posao", rekla je porezna stručnjakinja Đurđica Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrola tokova novca

Takom opranim novcem se može, recimo, kupiti nekretnina ili uložiti u neku tvrtku, investirati u neki projekt... Hrvatska ima trik kojim to može spriječiti. Prošle je godine otkriveno 249 sumnjivih slučajeva, koji uključuju i pranje novca. Blokirano je 46 transakcija u iznosu od 33,8 milijuna kuna.

"Ako vi u nekom trenutku počnete nabavljati određenu imovinu, a ovdje niste ostvarili nekakvu dobit, niste primili dividendu iz inozemstva koju ste deklarirali i platili porez na dividendu iz inozemstva da vas pitaju da dokažete porijeklo vaše imovine", otkrio je porezni stručnjak Ivan Čevizović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, europska regulativa smanjila je šanse za pranje novca u poreznim oazama i offshore tvrtkama. "Banke moraju u Europskoj uniji osobito kontrolirati tokove novca, poduzeća moraju deklarirati svog krajnjeg vlasnika", zaključio je Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo