Kako ćemo se obraniti od 60 milijardi kuna teškog udara?

Postoje tri do četiri pravna modela uz pomoć kojih bi se Hrvatska mogla spasiti od poplave tužbi pripadnika HVO-a, odnosno prijetnje udara na državni proračun teškog do 60 milijardi kuna.

11.10.2012.
15:44
VOYO logo

Naime, ako Vlada ne nađe rješenje, za sredstvima hrvatske države moglo bi posegnuti čak 10.009 osoba, pripadnika HVO-a kojima su od 1997. do veljače 2000. godine napisana rješenja o priznavanju statusa ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata. Uručen je tek dio tih rješenja, a ona koja su se našla u rukama korisnika postala su osnova za tužbe protiv Hrvatske.

Do danas je 145 pripadnika HVO-a tužilo državu tražeći da im se po spornim rješenjima o statusu RVI priznaju isplate. Samo na ime glavnice ukupno traže 40 milijuna kuna, plus zatezne kamate i troškove parnice. U 20 predmeta sudovi su presudili u njihovu korist i proveli ovrhe po kojima je iz državnog proračuna isplaćeno više od 15 milijuna kuna. No, pripadnici vojske susjedne države koji su uspjeli na sudu tu ne staju, nego podižu nove tužbe za ostvarivanje i ostalih prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kao što su stambeno zbrinjavanje, carinske i porezne olakšice, dionice, udjeli u Fondu hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostavit ćemo invalidnine koje se pripadnicima HVO-a isplaćuju dulji niz godina. Nećemo, međutim, dopustiti da nas tuže za ostala prava koja imaju hrvatski branitelji te za duševne boli", kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za Večernji list.

Inače, samo 194 pripadnika HVO-a, uglavnom stopostotni RVI I. i II. skupine, ušla su u sustav isplate i ostvaruju sva druga prava kao i HRVI iz Domovinskog rata. U srpnju 2006. stupio je na snagu Ugovor između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji. Po njemu, kažu u Ministarstvu branitelja, stradali pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji u Hrvatskoj imaju pravo na invalidsku mirovinu i zdravstvenu zaštitu, a ostala prava ostvaruju u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo