PREMIJER: 'IMA VREMENA' / Kako ćemo glasati na izborima određuju Sessa i Capak! No, čini se da se još nisu čuli

Dovoljno je vremena i za kampanju i organizaciju, kazao je premijer Andrej Plenković

21.5.2020.
18:27
VOYO logo

Kako ćemo na birališta u doba epidemije, još se točno ne zna. Iako je Državno izborno povjerenstvo izišlo s nekim podacima u javnost - prema njihovu stavu još ništa nije odlučeno. 

Čekaju se, naime, epidemiološke mjere, a oni koji ih pišu još ih nisu spremni objaviti. Kako za dan na biralištima tako i za političke skupove i prikupljanje potpisa. Prevelik je to teret, kaže glavni epidemiolog kojeg su novinari susreli na izlasku iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ih možemo samo moliti da to učine"

Izbori su tek za mjesec i pol i ne treba žuriti, poručuju u DIP-u, mjere će propisati u hodu, ovisno o epidemiološkoj situaciji. 

"Mi ćemo dati upute za prijem kandidacijskih lista, a ove upute ja očekujem da će HZJZ, kao što daje i za koncerte, javne skupove, šetnje po Jarunu... Barem očekujem da hoće, mi ih možemo samo moliti da to učine", rekao je predsjednik DIP-a Đuro Sessa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mislite li da je to možda preveliki teret za moja nejaka leđa. Mi ćemo napraviti epidemiološki okvir dok dobijemo zahtjev točno za što", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Kontakta još nema?

A tog zahtjeva, ali ni međusobnog kontakta još nema, ovisno koga se pita. "Mi smo već imali kontakte sa zdravstvenim vlastima, s HZJZ-om", kaže Sessa dok je Capak na pitanje je li ih netko kontaktirao iz DIP-a odgovorio: 'ne'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od zavoda za javno zdravstvo očekuju se upute kako će se odvijati skupovi, koliko ljudi može na njima biti. A tko će sve to nadzirati, u DIP-u kažu oni ne, i ako se mjere prekrše, to neće utjecati na pravovaljanost izbora. 

"Dovoljno je vremena"

Za premijera Andreja Plenkovića za sve još ima vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dovoljno je vremena i za kampanju i organizaciju, dobro da je datum na kraju europskog predsjedanja, jer ima još dosta zadaća", kazao je Plenković. 

Sigurno je da 5. srpnja na biračka mjesta neće oni u samoizolaciji, koji će glasati doma, ali te osobe to moraju najaviti barem tri dana prije, a njima će doći dva člana biračkog mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I naravno uz svu zaštitnu opremu za članove biračkih odbora, što će se osigurati iz državnih zaliha. Takav način glasanja već postoji za starije i bolesne, ali nije učinkovit kažu u GONG-u.  

"Mi smo i do sada, i prije korone, bilo zatrpani pozivima više desetaka građana koji su rekli da naprosto nisu bili u mogućnosti ostvariti ta prava", kazala je Oriana Ivković Novokmet iz Gonga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne idite na birališta u "tradicionalno" vrijeme

A oni koji dođu na biračka mjesta, zbog svih mjera mogu očekivati gužve.

"Apeliram na građane da budu strpljivi i da ne koriste ono tradicionalno vrijeme za izlazak između 11 i 13 sati i poslijepodne od 17 sati. Ili će se dezinficirati kemijske olovke ili će građani donijeti svoje. Sve je to jednostavno ostvarivo", kaže Sessa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasanje u inozemstvu, ovisit će o mjerama u tim zemljama, ako neka država ne dozvoli to neće utjecati na izborni proces.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo