brojna pitanja /

Kako će surađivati Mostov predsjednik i HDZ-ovi saborski potpredsjednici?

Ime predsjednika sabora poznato za samo prve dvije godine mandata otvara brojna pitanja - od onog tko će ga naslijediti do toga tko će biti potpredsjednici tog zakonodavnog tijela

9.10.2016.
18:37
VOYO logo

Dok sabornica čeka deveti saziv, Sabor su okupirali građani i novinari, a sve je zanimalo hoće li dosadašnji predsjednik sabora, sljedećeg petka postati njegov potpredsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi o tome još nismo razgovarali kao ni o jednoj drugoj funkciji", kazao jeŽeljko Reiner, predsjednik 8. saziva Hrvatskog sabora.

Saborski hodnici su mu dobro poznati, ondje je bio i zastupnik, predsjednik i potpredsjednik. Božo Petrov, pak u sabornicu ulazi prvi put i odmah sjeda za predsjednički stolac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve će biti javno, svi će moći gledati, pa ćemo onada moći ocijeniti tko je bio kakav predsjednik Sabora", rekao jeBožo Petrov, budući predsjednik Sabora.

"Ja se nadam da će voditi uspješno", bio je kratak Reiner.

Saborski poslovnik nalaže da tri od pet potpredsjednika dolaze iz vladajuće kvote. Uz Reinera kao prvog, drugo mjesto iz HDZ-ove kvote moglo bi pripasti vjerojatnom sljedećem predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, dok bi treću HDZ-ovu poziciju mogao popuniti Miroslav Tuđman, koji nije oduševljen ni rotirajućim mjestom šefa sabora kao ni Mostovim iskustvom. 

"Tu je sa strane Mosta jedan manjak iskustava i manjak poznavanja funkcioniranja državnih institucija", prokomentirao je Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most će sve svoje prijedloge zakona kroz Sabor morati provući u prve dvije godine mandata.

"Upravo tom pozicijom za koju smo tražili da bude prve dvije godine u rukama mosta imat ćemo mogućnost ubrzavati procese po potrebi i ubrzavati zakonske prijedloge", rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer čak tri Mostova prijedloga u prošlom sazivu nisu uvrštena na saborski dnevni red. 

"Zbog raspuštanja sabora nije stiglo na dnevni red drugo čitanje tog zakona i nisu stigla ona dva od preostala tri prijedloga", dodao je Reiner.

I dok se Reiner nada da je sabornica bez kvoruma prošlost te da će zastupnici revnije dolaziti na posao... 

"Ja se nadam da hoće, jer je to na kraju i obveza saborskih zastupnika", tvrdi on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

...Petrov bi nedolaske kažnjavao novčano. I upravo će mu taj prijedlog biti jedan od prvih poteza na mjestu predsjednika sabora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo