Direktova projekcija / Kako bi mogla izgledati Hrvatska za tri godine kada bismo slušali europsku šeficu Ursulu Von der Layer?

Image

Ursula Von Der Leyen odlučila je zato da na svim javnim zgradama Europske Unije do 2025. trebaju biti solarni paneli

23.5.2022.
22:50
VOYO logo

kako bi Europa prestala biti ovisna o krvavoj ruskoj nafti i plinu, Bruxelles se okreće suncu.

Ursula Von Der Leyen odlučila je zato da na svim javnim zgradama Europske Unije do 2025. trebaju biti solarni paneli. Sve će se naravno financirati europskim eurima i sve zvuči lijepo, divno, krasno. Istina da u dvije godine nismo uspjeli obnoviti nijednu zgradu stradalu u potresu, ali ako nam obična obnova ne ide, ne znači da u zelenoj ne možemo briljirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ovo bi trebala biti Hrvatska za 3 godine. Sve je, barem zasad, osmislio Direktov grafički tim:

Kada bi stvarno poslušali ideju šefice komisije Markov trg, Banski dvori, Sabor, gradska vijećnica crvene crjepove zamijenili bi tamno plavi paneli svugdje. Naravno ne baš svugdje, krov crkve Svetog Marka ostao bi kakav je. Potpuno drugačije bi izgledao i krov zagrebačke arene, zvučnike Iron Maidena ili Petra Graše možda ubuduće neće upogoniti klasična struja, već sunčeva svjetlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše prostora na krovovima javnih zgrada definitivno ima Zagrebački velesajam. Svi ti hangari sada imaju beskorisne limene krovove, a ovako bi to izgledalo kad bi bili prekriveni solarnim panelima.

Evo što bi to značilo za Split. Kad bi se obnovili dotrajali krovni nosači - sunce bi moglo osvijetliti cijeli Poljud i sve oko stadiona. Solarne krovove dobili bi i Spaladium Arena i splitski HNK i obližnja crkva. Evo ga, ideje su tu. Sad čekamo provedbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska će naravno imati određeno razdoblje da može implementirati. Inače sami proces zelene transformacije se planira od 2025.-2050. godine, tako da je moja procjena da prije 2025. to neće biti obaveza u RH. A kako ćemo mi to provesti? Pa s obzirom na to imamo relativno slabe industrijske kapacitete što se tiče proizvođača fotonaponskih ćelija. Hrvatska će, nažalost, biti prisiljena uvoziti ovu tehnologiju što nije dobra varijanta jer ovu priliku treba iskoristiti za jačanje gospodarstva Hrvatske", kaže Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo