KAKAV GAF: / "Reforma školstva ide dalje, objavljen je krivi dokument"

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić kazala je za N1 kako reforma školstva ide dalje.

23.1.2016.
9:56
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

U smjernicama koje su postavljene na stranicama Sabora navodi se kako će "proces kurikularne reforme bit će zaustavljen, a na temelju detaljne analize provest će se revizija strategije i ispraviti nedostaci, u čemu će sudjelovati sve znanstvene discipline i zainteresirani dionici".

To je izazvalo i reakcije. Tako je Forum za slobodu odgoja poslao priopćenje u kojem navode kako su zabrinuti tom najavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcija Foruma za slobodu odgoja

Forum za slobodu odgoja u petak je u priopćenju podsjetio da se Cjelovita kurikularna reforma provodi u sklopu provedbe Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije koju je usvojio Hrvatski sabor nakon višegodišnjega postupka njezina razvoja i izrade i time je prvi put na sustavan i stručan način pristupila području odgoja i obrazovanja u cijeloj njegovoj vertikali.

Ističe se da je prava vrijednost te reforme u tome što su u nju uključeni oni koji će je i provoditi - učitelji i stručni suradnici iz naših osnovnih i srednjih škola koji su posljednjih mjeseci, na razini punog radnog vremena, vrijedno i nesebično radili na izradi kurikularnih dokumenata oblikujući školu koja će buduće građane Hrvatske pripremiti za život u suvremenome i modernome demokratskom društvu. Odnosno, od rujna 2015. godine više od 450 učitelja i stručnih suradnika radilo je u više od 50 radnih skupina na izradi kurikularnih dokumenata - dokumenata koji definiraju što učenici trebaju znati, umjeti i kakve stavove razviti na kraju pojedinog obrazovnog ciklusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, uvjereni su u Forumu, "zaustaviti ovakav pothvat i vratiti se na početak znači stopirati i odgoditi osuvremenjivanje našeg obrazovnog sustava i nužne promjene, što znači još nekoliko generacija učenika koji će biti funkcionalno nepismeni, demokratski insuficijentni i neprilagođeni za tržište rada". Forum smatra da spomenute najave pokazuju i "nepromišljeni pristup obrazovanju" te da ono "nije izuzeto od svakodnevnih političkih nadmudrivanja, što je upravo bio proces Cjelovite kurikularne reforme - nestranački projekt od nacionalnog interesa na kojem su radili isključivo stručnjaci i obrazovni praktičari".

Image
IMAMO VLADU! /

Sabor dao povjerenje Tihomiru Oreškoviću, s 83 glasa za, 5 suzdržanih i 61 protiv

Image
IMAMO VLADU! /

Sabor dao povjerenje Tihomiru Oreškoviću, s 83 glasa za, 5 suzdržanih i 61 protiv

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo