FOTO: / Novi zagrebački kvartovi - gdje se živi bolje?

8.10.2013.
15:09
VOYO logo

S obzirom na poveću brojku omiljenih i omraženih kvartova u Zagrebu, za početak smo na dvoboj odlučili ''izazvati'' dva relativno nova naselja, koja su još uvijek djelomično u izgradnji.

Riječ je o Kajzerici, koja je dio Novog Zagreba i Vrbanima, koji su smješteni na zapadu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba ta kvarta izazvala su već u javnosti kontroverze iz nekog razloga, Kajzerica kao kvart koji nema osnovnu infrastrukturu poput škole i vrtića, a Vrbani 3. s problemima pojedinih stanara vezanim za kvalitetu vode.

Dvoboj kvartova

No, kakva je stvarna situacija u njima, što im nedostaje, a čega imaju previše, na što se mogu požaliti stanari, a što mogu pohvaliti, saznajte u nastavku. Također, kako izgleda život u Kajzerici i Vrbanima dokumentirali smo u našim fotogalerijama. Pogledajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajzerica

Nekima omražen, a nekima omiljen kvart, Kajzerica je posljednjih godina doživjela procvat stanogradnje. Nekad kvart na rubu Zagreba, prepun malih starih kućica, pretvorio se u jednom trenutku u gradsko gradilište, gdje su mnoge mlade obitelji pronašle svoj dom. Faktor koji ih je privukao svakako je bila blizina Hipodroma, Bundeka i Savskog nasipa. Iako je kvart trebao dobiti svu potrebnu infrastrukturu poput vrtića i škole, do danas toga još uvijek nema.

''U ovom kvartu živimo skoro četiri godine i prednost je što je kvart dosta miran i ugodan za obiteljski život. Blizina nasipa i Hipodroma je velika prednost jer volimo puno boraviti u prirodi. No, kvart ima i svoje nedostatke. Najveći problem je taj što nemamo vrtić i školu, no gradnja je započela, pa to više ne bi trebao biti problem. Ostaje ostala infrastruktura: dom zdravlja, pošta, banke, neki šoping-centar ili veća trgovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, nedostaje i neki trg odnosno parkić, gdje bi se moglo šetati, odmoriti na klupici ili slično. Što se tiče dječjih sadržaja, dosta smo zadovoljni jer ispred zgrade imamo jedno igralište, a u kvartu su trenutno dva'', rekla nam je jedna od stanarki Kajzerice.

Zamjerku na nedostatak potrebne infrastrukture - vrtića, škole, doma zdravlja, naveli su kao veliki minus i ostali stanari, no sretni su što ih građani Zagreba ne promatraju više samo kao ''kinesku četvrt'' (kineskih trgovina u ovom kvartu sve je manje i manje), kao prije nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrbani (Vrbani 3.)

S druge strane na zapadu stoji kvart Vrbani (i Vrbani 3.), koji je javnosti postao omražen zbog problema stanara s vodom. Iako je bilo riječ o nekoliko zgrada u dijelu naselja Vrbani 3, u jednom je trenutku zbog eksponiranosti postao potpuno neprivlačan za život i nezanimljiv za prodaju. No, to se ubrzo promijenilo... Nakon što su stanari dobili spor, a kao uzrok problema definirale su se loše izvedene instalacije od strane izvođača radova na spornim stambenim objektima, kvart Vrbani je opet zaživio.

Riječ je o prostranom kvartu, planski uređenom, sa svom potrebnom infrastrukturom, od vrtića, škole pa do šoping-centra (novootvoreni Point), danas slovi kao grad za sebe, a njegovi stanari su većinom zadovoljni. Imaju sve što im je potrebno na samo par koraka, a blizu im je i Jarun te veliki šoping-centri na zapadu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U naselju Vrbani 3 živim šest godina, zadovoljan sam životom jer je riječ o mirnom i ugodnom naselju, koji funkcionira kao mali grad, stanari naselja su pomoću svojih predstavnika putem peticija isprovocirali gradnju vrtića i škole te se putem iste borili protiv antena koje svojim zračenjem štete zdravlju stanovnika. Isto tako samo naselje nalazi se u zapadnom dijelu grada, blizu Jaruna kao jezera s krasnom prirodom i ŠRC-a – športsko rekreacijskog centra. Jarun njegovim stanarima pruža razne sadržaje, od noćnog života do sporta. Blizu su mu veliki šoping-centri, a prostori uređeni za dječju igru su brojni. Cijeli je kvart prostorno planiran, a stambene zgrade ne prelazi pet katova.

No, osim pozitivnih strana, postoje i neke negativne, recimo prisutan je manjak kulturnih sadržaja, neke zgrade imale su problema s vodom zbog krivo izvedenih dovodnih kanala'', rekao nam je jedan od stanara Vrbana 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo