o pucnjavama / Kajtazi: 'Mještani Zagreba malo znaju o Romima, a moji Romi znaju puno o njima'

Image
Foto: RTL

Kajtazi tvrdi kako kod oba slučaja pucnjave u kojima su sudjelovale romske obitelji treba prepustiti institucijama da odrade svoj dio posla

24.9.2018.
16:49
RTL
VOYO logo

Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi komentirao je za RTL pucnjave između romskih obitelji koje su se dogodile u posljednjih desetak dana.  "Prvo što moram reći da mi je žao što je došlo do takvih događanja. Točno je decidirano da su pripadnici romske zajednice, to su određene predrasude i sterotipi, to nije od danas i sutra, to je unatrag 50, 60, 70 godina. 

Za razliku od ostalih nacionalnih manjina gdje se stavlja ime i prezime, kod pripadnika romske zajednice nije tako, generalizira se za sve što se događa da su u biti Romi. To je ono što mi osobno smeta i mislim da to moramo izbjeći", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajtazi tvrdi kako kod oba slučaja treba prepustiti institucijama da odrade svoj dio posla. "Mislim da je MUP dobro odradio posao imajući u vidu da sam i sam bio u prilici da razgovaram s načelnikom Markom Rašićem i da je on poduzeo maksimum koliko je mogao, da je istog trenutka priveo 19-ero osumnjičenih", kazao je Kajtazi

Kajtazi je kazao da romske obitelji koje su sudjelovale u obje pucnjave nisu bile politički aktivne niti aktivne u svojim udrugama. "Čuo sam osobno za Hamidoviće i Hrustiće jer su kod mene svi dolazili. Moji Romi dolaze od Istre do Osječko-baranjske županije jer im treba pomoć. Ne mogu čvrsto reći koga sam poznavao, ali po imenima i prezimena su poznati", kazao je Kajtazi i dodao kako je sve što zna o njima doznao iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajtazi se osvrnuo i na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te mu zahvalio na riječima da on štiti sve građane Grada Zagreba. "Romi su dio Zagreba i oni nisu od jučer, oni su ovdje 40 godina. 40 godina nitko nije pričao o problemima Roma i svi smo govorili da Romi u Zagrebu nemaju suživot s većinskim stanovništom, nego život s većinskim stanovništvom. Mještani grada Zagreba koji žive s pripadnicima romske zajednice, mislim da jako malo znaju o njima, za razliku od mojih Roma koji jako puno znaju o tim mještanima. 

Moji Romi imaju imena i prezimena većinskog stanovništva, znaju jezik većinskog stanovništva i to govori o suradnji, za razliku od većinskog stanovništa koji ništa ne zna o Romima osim što znaju pogrdne nazive i rasističke napade. Koristim priliku da se zahvalim Milanu Bandiću koji nije dozvolio veće eskalacije nego što su se dešavale", kazao je Kajtazi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuje kako MUP mora učiniti više po pitanju oružja. "Isto tako Ministarstvo unutarnjih poslova mora više učiniti, a to je da oružje koje treba vratiti, naročito nelegalno oružje koje su imali i pripadnici romske zajednice. Imali smo Domovinski rat zbog kojeg ne samo moji Romi nego svi građani RH posjeduju oružje u kućama. Na tom djelu moramo svi zajedno jako puno učiniti", kazao je Kajtazi te pozvao MUP da se organizira što više akcija vraćanja oružja bez da građani budu sankcionirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo