KAD UMRETE, VAŠI NAJBLIŽI ĆE MORATI DIĆI KREDIT: / U Zagrebu drastično poskupjeli ukop, kremiranje... Pa pogledajte te cijene!

Image
Foto: Žarko Bašić / PIXSELL

U zagrebačkim Gradskim grobljima znaju da je odluka o poskupljenju nepopularna pa je opravdavaju usporedbom s cijenama u drugim državama, ali to ovdašnjim budućim pokojnicima ne znači baš ništa

18.9.2019.
18:07
Žarko Bašić / PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu su drastično poskupjele usluge ukopa, kremiranja i održavanja grobova, ali u poduzeću Gradska groblja pravdaju se da je odlazak na onaj svijet i vjećčni boravak na njemu i dalje jefitiniji nego u ostatku Europe. Cijene pogrebnih usluga su se utrostručile pa će od nedjelje, kada na snagu stupi novi cjenik, ispraćaj pokojnika koštati 900 kuna više, a godišnja naknada za održavanje grobova stotinu kuna više nego ranije, javlja RTL.

"Uskladili smo cijene i od 836 artikala koliko imamo u ponudi u sadašnjem cjeniku, promijenili smo ih 50. To se odnosi na grobnu naknadu, na sam ispraćaj i na neke pogrebne usluge", kazao je za RTL Patrik Šegota, voditelj podružnice Gradska groblja Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U ZAGREBU NIŠTA NIJE JEFTINO, A OD NEDJELJE JE I SMRT JOŠ SKUPLJA: /

Digli cijene ukopa, kremiranja, iskopa, vijenaca...

Image
U ZAGREBU NIŠTA NIJE JEFTINO, A OD NEDJELJE JE I SMRT JOŠ SKUPLJA: /

Digli cijene ukopa, kremiranja, iskopa, vijenaca...

Gradska groblja 'ukopana' u minus

Prema riječima Lahorke Ivanek iz Gradskih groblja prosječna cijena ukopa je od sedam tisuća kuna naviše, ovisno o vrsti lijesa, cijeni grobnog mjesta i drugog. Cijene grobnih mjesta zasad se nisu mijenjale, a najjeftinije je zakupiti uređeni grob čija je cijena od 2500 kuna na više. Kaseta za urne košta između 14.000 i 33.000 kuna, a betonirana grobnica za četvero pokojnika od 40.000 do čak 207.000 kuna.

Godišnje se na zagrebačkim grobljima pokopa oko osam tisuća pokojnika. Smrt je neminovna pa je neminovan i trošak. Stoga se mnogi za života pripremaju za nj plaćajući pogrebnu naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ljudi svakodnevno umiru, Gradska groblja posluju s minusom pa su, kako to biva, morali podići cijene da bi "ustali" iz minusa. Kažu da žele doskočiti i crnom tržištu na kojem se grobovi prodaju po oglasnicima jer je potražnja ogromna.

Dvadeset i osam groblja vapi za obnovom

Osim toga, dvadeset i osam groblja kojima upravljaju zagrebačka Grdaska groblja vape za obnovom. U planu je proširenje Aleje ispraćaja, ali i obnova Krematorija i postojećih Arkada na Mirogoju. Do konca iduće godine trebala bi početi izgradnja i novih arkada na južnoj strani Mirogoja. Sve to bi trebalo otvoriti oko 20 tisuća novih grobnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradskim grobljima znaju da je odluka o poskupljenju nepopularna pa je opravdavaju usporedbom s cijenama u drugim državama. A to ovdašnjim budućim pokojnicima ne znači baš ništa.

"Ono što kod nas sada stoji oko 150 eura, u Italiji je 511. U susjednoj Sloveniji je usluga kremiranja 250 eura", rekao je Šegota RTL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo