Traže natrag novac koji su platili ZAMP-u

19.3.2012.
12:22
VOYO logo

Ministarstvo uprave i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba svojim rješenjima koja su izdana u svibnju 2011. potvrdili su da HDS ZAMP – zaštita autorskih muzičkih prava sa sjedištem u Zagrebu, Heinzlova 62 a, nije – niti je bila upisana u registar udruge RH kako se do sada predstavljalo! Kabelski distributeri Hrvatske tvrde da je Državni zavod za intelektualno vlasništvo dao isključivo rješenje po kojem se "omogućava neregistriranoj udruzi da vrši nasilno oduzimanje milijunskih iznosa građanima Hrvatske, te većini pravnih subjekata u Hrvatskoj, što je apsolutno nezakonito". Upozoravaju da će navedeni Zavod morati odgovarati jer nije zatražio sve potrebne dokumente oko registracije navedene udruge.

ZAMP je iznad zakona

Leo Pavela, glasnogovornik Kabelskih distributera Hrvatske, potvrdio je za Danas.hr da su protiv HDS ZAMP-a DORH-u podnijeli prijavu 1. ožujka. Traže da se svima koji su dobili ugovore s potpisom navedene udruge hitno vrate novci koji su im uplaćivani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDS ZAMP djeluje mimo zakona Republike Hrvatske i HAKOM-a. To je hijerarhijski propust", kaže Pavela.

"Prvi primjer u kojem HDS kao udruga ne poštuje zakon je njihov odnos prema državnoj agenciji HAKOM, koja je jasno rekla da se kabelski distributeri ne bave radiodifuzijom, te upravo zbog toga nemaju pravo na poticajna sredstva koja daje Vijeće za elektroničke medije, te upravo zato kabelski distributeri niti ne pripadaju pod tu agenciju", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bezuspješni pregovori

Kako se predstavnici kabelskih distributera u pojedinačnim razgovorima, ali niti u zajedničkom istupu, nisu uspjeli dogovoriti sa ZAMP-om, odlučili su se, kaže Pavela, na prijavu DORH-u. Na konferenciji za novinare koji su najavili za srijedu u Zagrebu, novinarima će pokazati rješenja koja, dodaje Pavela, potvrđuju da HDS ZAMP nije upisan u registar udruga RH, te će predstaviti novi prijedlog zakona prema kojem bi ZAMP bio pod Ministarstvom kulture ili novom agencijom za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Među ostalim, od predstavnika kabelskih distributera govorit će Slavko Kesar s riječke kabelske televizije, Ladislav Medunić s karlovačkog CATV-a, Željko Debanić sa zagrebačke Optike kabel TV-a te odvjetnica koja zastupa kabelske distributere Bojana Marčelan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na napise da ZAMP nije registriran kao udruga Nedjeljom u dvaIvo Josipovićočitovao se u emisiji "Naravno da ne postoji kao udruga kada je stručna služba Hrvatskog društva skladatelja". Na pitanje zašto ZAMP onda ne obavlja poslove koje obavlja Emporion, Josipović je odgovorio da su poslovi podijeljeni i da su "neki poslovi za koje društvo nije imalo snage" prebačeni na Emporion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo