IMAJU SPREMNE SCENARIJE / Šef splitske bolnice zavapio: 'Svi do zadnjeg ćemo otići u covid centar, pa i ja, ako bude potrebno'

Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Među onima koji su na respiratoru, 83 posto je necijepljenih, a 17 posto cijepljenih

5.1.2022.
14:34
Ivo Cagalj/Pixsell
VOYO logo

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović otkrio je u obraćanju novinarima da je stanje u bolnici loše. Istaknuo je da je teško i izazovno te da uz velike napore održavaju funkcioniranje nužnih službi.

"Mi smo spremni na sve. Kad imamo 194 hospitaliziranih i 40 i nešto na respiratoru, govorimo o ljudskim sudbinama, to nisu brojevi. Bolesnici s covidom su životno ugroženi i većina djelatnika mora skrbiti o njima. Pitanje je koliko dugo će naši djelatnici moći opskrbljivati sve naše pacijente koji trebaju pomoć. Ono što sad rade zadivljujuće je, osoblje radi zadivljujuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE SLUTI NA DOBRO... /

Oboren crni rekord: Danas čak 8587 novozaraženih i 32 preminulih. Na respiratoru je 230 ljudi

Image
NE SLUTI NA DOBRO... /

Oboren crni rekord: Danas čak 8587 novozaraženih i 32 preminulih. Na respiratoru je 230 ljudi

Prosjek godina bolesnih je osam godina niži nego što je bio u prošlom valu, ima i mlađih pacijenata na respiratoru. Ispod 65 godina. Među onima koji su na respiratoru, 83 posto je necijepljenih, a 17 posto cijepljenih, kad usporedite to, onda je jasno koliko su necijepljeni pacijenti ugroženi. Mlađi ukućani koji nisu toliko ugroženi, oni nažalost utječu na svoje starije ukućane", upozorio je Meštrović.

Scenariji za sve okolnosti

Meštrović je objasnio i da omikron kod mlađih i cijepljenih ljudi izazva drugačiju kliničku sliku u odnosu na nekoga starijega i necijepljenoga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi veći broj naše populacije bio cijepljen, i naš odnos prema omikronu bi bio drugačiji. Kad je toliki broj sugrađana necijepljen, kod starijih s kroničnim bolestima i necijepljenih omikron može isto biti opasan", naglasio je.

Kaže da se bolnica sprema svakog dana za vrhunac te da imaju pripremljene scenarije za sve okolnosti. "Nama su problem medicinske sestre, mi ćemo svi do zadnjeg otići u covid centar, pa i ja, ako bude potrebno, ali i to može biti malo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike