Jovanović: Hitno mi dostavite test iz Hrvatskog!

Nakon što su maturanti završili prvi dio Državne mature, telefon ministra obrazovanja, kako je sam rekao, nije prestajao zvoniti.

24.5.2012.
11:23
VOYO logo

Državna matura u Hrvatskoj počela je ispitom iz Hrvatskog jezika, a već na samom početku maturanti i roditelji su se pobunili zbog, kako tvrde, besmislenih i preteških pitanja koja su puna zamki'.

O svemu su obavijestili i ministra Željka Jovanovića, koji je putem Facebooka u srijedu navečer rekao kako je upoznat s problemima maturanata te je istaknuo da je hitno zatražio ispit na uvid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prije 7 dana poželio sam svim maturantima puno sreće i uspjeha na Državnoj maturi. Danas, dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konferenciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestajao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika, koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz Hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, nego obično iživljavanje na učenicima!

Teško mi je to komentirati jer testove nisam vidio, a pitanja za maturu nisu ni na koji način u nadležnosti MZOS-a. Taj posao je u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo nema nikakav utjecaj na formuliranje pitanja. Ipak, već tijekom dana zatražio sam od ravnatelja Centra Gorana Sirovatke da hitno dostavi ovogodišnji test iz Hrvatskog jezika u MZOS kako bismo uz pomoć grupe nastavnika Hrvatskog jezika 'testirali' i mi taj test. Nakon toga kad vidimo i rezultate koje su maturanti postigli moći ću donijeti i konkretne zaključke i prijedloge'', napisao je Jovanović na svom Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maturantima je ujedno poručio da se ''nada da će ostatak Državne mature biti manje stresan''. Ujedno se nada, kako je napisao, da maturantima loš početak ''neće poremetiti planove koje imaju za upis na željene fakultete''.

Ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka doista se, istoga dana, na traženje ministra pojavio u njegovom uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sastanak u Ministarstvu je počeo u 14 sati i ne znamo koliko će trajati', kazali su nam u uredu ravnatelja NCVVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo