Josipović: Trebamo se zaštititi od nacizma i fašizma

10.5.2012.
7:08
VOYO logo

''Nije slučajno što je Europa svoj dan vezala uz pobjedu nad fašizmom i nacizmom, ideologijama koje su najviše negirale načela koja se trudi najviše izgraditi: demokraciju, ljudska prava i napredak. Jedan od glavnih zadataka, posebno u vrijeme krize, jest osigurati da duhovi nacizma i fašizma ne zaprijete tim vrijednostima'', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović na svečanom obilježavanju Dana Europe u Zagrebu.

Državni vrh, ministri u Vladi, saborski zastupnici i strani diplomati u Nacionalnoj su i sveučilišnoj knjižnici prvi puta obilježili dan kad je, prije 62 godine, Robert Schumann pročitao deklaraciju s pozivom europskim zemljama da pod zajednički nadzor stave proizvodnju ugljena i čelika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će narednih dana potpredsjednica vlade Milanka Opačić, ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić i zamjenica ministra za obrazovanje Marija Lugarić sudjelovati na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport u Bruxellesu.

Nešto manje od godinu i tri mjeseca od punopravnog članstva, premijer Zoran Milanović sažeo je važnost ulaska u dva razloga: sigurniji i bogatiji život, istovremeno upozoravajući kako se Europu doživljavalo kao homogenu tvorevinu, što se – posebice u vrijeme krize – pokazalo – a na neki način je i dobro, dodao je, da nije tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo