Josipović sazvao hitne konzultacije stranaka

8.3.2011.
9:11
VOYO logo

Predsjednik Josipović želi čuti što o gorućim problemima zemlje: prosvjedima, zahtjevima za raspisivanjem prijevremenih izbora, optimalnom terminu za njihovo održavanje, rastućem euroskepticizmu, misle šefovi političkih stranaka.

Kako od izvora u parlamentarnim strankama koje su već potvrdile dolazak na Pantovčak doznaje Novi list, tema bi trebala biti i aktualna rasprava o tome hoće li eventualno održavanje euroreferenduma prije parlamentarnih izbora ugroziti izjašnjavanje građana o EU. Na Pantovčaku su nam sinoć potvrdili sazivanje sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje u zemlji je evidentno teško s tendencijom usložnjavanja. Imamo ljude na ulicama na prosvjedima, teško gospodarsko stanje, imamo žestoku raspravu o terminu izbora i terminu referenduma za Europsku uniju, ankete bilježe sve veći pad povjerenja u Vladu, ali i EU. O svemu tome se jednostavno želimo konzultirati s parlamentarnim strankama jer predsjednik ima po Ustavu odgovornost za funkcioniranje sustava", objasnili su u Uredu predsjednika.

Kako su o inicijativi šefa države obaviješteni i u HDZ-u, navodno se i u redovima vladajuće stranke te u Banskim dvorima sada razmatra mogućnost da i premijerka sazove sastanak svih parlamentarnih stranaka, i to već u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori kao rasterećenje

Komentirajući neke ankete po kojima 70 posto ljudi podupire prosvjede, a Vlada ima najnižu potporu ikad, od samo 13,7 posto, Josipović je u ponedjeljak rekao da to pokazuje pad povjerenja Vladi, o čemu ona mora ozbiljno razmisliti.

"Država nije ugrožena ovim prosvjedima, sve dok su oni u gabaritima demokratske države, a to znači da nema nasilja i da se poštuje zakon", rekao je Josipović, koji smatra da će se mirni prosvjedi, u obliku šetnje, i dalje nastaviti dok institucije države, u prvom redu Vlada, ne uvjere građane da će biti drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je reći hoće li prosvjedi prestati ako premijerka Jadranka Kosor objavi datum izbora, ali bi objava izbora sigurno donijela određeno rasterećenje, a to ne bi bilo loše ni za samu Vladu, jer bi važne razgovore vezane uz završetak pregovora s EU možda obavila u većem miru", rekao je Josipović.

Vezani članci:

arti-201103070763006 arti-201103040448006 arti-201103060470006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo