Josipović prešutio da je izrazio sućut S. Koreji

Predsjednik Ivo Josipović uputio je sućut sjevernokorejskom narodu povodom smrti Kim Jong-ila, objavila je KCNA, središnja novinska agencija u Pyongyangu.

10.1.2012.
10:22
VOYO logo

"Vaša ekselencijo Kim Jong-un, u ime naroda Republike Hrvatske i u svoje ime, izražavam sućut u povodu smrti Velikog vođe korejskog naroda, njegove ekselencije Kim Jong-ia, glavnog tajnika radničke stranke Koreje, predsjednika Komisije za nacionalnu obranu DPRK i vrhovnog zapovjednika Korejske narodne armije. Upućujem sućut svim ljudima DPRK", objavila je tekst poruke predsjednika Ive Josipovića novinska agencija KCNA.

Diplomatska rutina

U Uredu predsjednika objasnili su za Večernji list da je riječ o rutinskoj diplomatskoj komunikaciji sa zemljom s kojom, ističu, Hrvatska ima diplomatske odnose. Nedavno, prije smrti Kim Jong-ila, vjerodajnice je predao novi sjevernokorejski veleposlanik koji Hrvatsku pokriva iz Bukurešta, a hrvatski veleposlanik u Kini pokriva i Sjevernu Koreju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sućuti izraženoj Kim Jong-unu u Uredu predsjednik ne vide nikakve političke konotacije, nego je riječ, kažu, o uobičajenoj diplomatskoj tehnici. Osim Josipovića, od čelnika demokratskih zemalja sućut u povodu smrti "dragog vođe" još su izrazili austrijski predsjednik Heinz Fischer, brazilska predsjednica Dilma Rousseff, ruski premijer Dmitrij Medvedev te španjolski kralj Juan Carlos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo