utrka do 76 / Josipović: 'Predsjednica nema nikakvog utjecaja na raspuštanje Sabora'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ivo Josipović tvrdi da predsjednica nema nikakvog utjecaja na raspuštanje Sabora te da danas ima konzultacije vjerojatno samo da se informira o stanju u parlamentu

17.6.2016.
10:44
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ivo Josipović kazao je za N1 kako predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nema uvjete za raspuštanje Sabora.

"Ne znam što bi drugo i napravila da vidi kakva je parlamentarna situacija. Ima li uvjeta za novu Vladu ili se mora ići na izbore", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sabor se raspušta u Saboru. Nikakvo nošenje potpisa predsjednici to ne mijenja", izjavio je i dodao kako predsjednica nema nikakv utjecaj na raspuštanje Sabora. 

Božo Petrov rekao je da se nada da će se izbori održati najesen, a ne usred ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S tajmingom se na neki način može voditi kad će oni predati te potpise i kad će se u Saboru glasati o tome. Most tu može dosta utjecati jer sigurno je da bez njihovih 12 potpisa nema raspuštanja Sabora", rekao je Josipović, a na pitanje što ako predsjednica nekome ponudi mandat tvrdi da se ništa neće dogoditi jer ako se Sabor nađe i raspusti, priča je gotova.

O tome kada će se točno Sabor raspustiti, odnosno kada će se rapsrava uvrstiti na dnevni red, odlučuje predsjednik Sabora Željko Reiner. SDP i oporba izrazili si bojazan da bi on s time mogao odugovlačiti kako bi HDZ-u kupio vrijeme da pokuša skupiti novu većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi to bilo ozbiljna zloupotreba koju bi birači kaznili i da se to neće dogoditi", smatra Josipović.

Opozivom premijera Oreškovića, odnosno padom Vlade u četvrtak je počela 'utrka do 76'. S jedne strane HDZ pokušava skupiti 76 potpisa za novu većinu sa Zdravkom Marićem kao mandatarom, a s druge strane SDP i oporba trebaju 76 potpisa za samoraspuštanje Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznavajući HDZ kao stranku koja je uvijek željna vlasti čudilo bi me da su u sve ovo ušli bez barem nekakvih naznaka da mogu skupiti novu većinu", mišljenja je Josipović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo