'Dobivam dnevno 10 mailova u kojima mi se žale, nekad s pravom, nekad ne'

18.3.2014.
15:45
VOYO logo

'Mislim da rezultati istraživanja nisu nikoga iznenadili. Ja dobivam dnevno deset mailova u kojima se građani žale, nekad s pravom, nekad ne. Mislim da su pokazatelji takvi da navode na ozbiljno razmišljanje', rekao je Josipović u svome uredu upitan za komentar jučerašnjeg izvješća Europske komisije u kojem je Hrvatska među najlošije ocijenjenim državama po učinkovitosti i percepciji neovisnosti pravosuđa u EU.

Poticaj dužnosnicima

U kategoriji učinkovitosti Hrvatska se nalazi između 2. i 4. mjesta odostraga, a po pitanju percepcije neovisnosti pravosuđa potonula je na kraj ljestvice, ispred Rumunjske, Bugarske i Slovačke. Samo u kategoriji kvalitete pravosuđa plasirala se oko sredine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izvješće vidim kao konstataciju onoga što više-manje svi osjećamo, ali i kako poticaj brojnim vrijednim dužnosnicima u pravosuđu i ministarstvu da zajedno poradimo da bude bolje', dodao je Josipović.

Činjenica je, navodi predsjednik, da Hrvatska ima usklađene zakone s načelima EU, da prilično ulaže u pravosuđe, 'posebice ako ponderiramo s BDP-om' te da plaće pravosudnih djelatnika isto tako nisu među nižima. Stoga, kaže, ostaje otvoreno pitanje zbog čega ta neažurnost, a neki put i kritike na kvalitetu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da je istraživanje važan poticaj i da bi trebalo vidjeti koji su to organizacijski potezi, a neki su započeti od Ministarstva pravosuđa, kojima bi se trebala jačati stručnost i ažurnost', ustvrdio je.

Josipović je odgovarao na pitanja novinara nakon dodjele odlikovanja obiteljima poginulih pirotehničara u humanitarnom razminiranju Hrvatske, a jedno je bilo vezano i uz krizu na Krimu čiju je neovisnost jučer ukazom priznao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mir je sada najvažnija stvar

Upitan očekuje li daljnju esklaciju sukoba nakon što se stanovništvo Krima na referendumu izjasnilo za odcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, Josipović je odgovorio kako je mir 'najvažnija stvar za koju moraju raditi svi lideri i međunarodne organizacije'.

'Ni pod koju cijenu se ne smije dozvoliti da se rasplamsa sukob, oružani sukob i da se otvori novi rat. EU, dakle i Hrvatska, reagirala je na situaciju u Ukrajini i, naravno, uz poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta, zalažemo se za mir, razum i razgovor', rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo