Josipović će tražiti da izbori budu krajem lipnja?

10.3.2011.
0:30
VOYO logo

Iz upućenih izvora na neslužbeno se doznaje da predsjednik Ivo Josipović želi da parlamentarni izbori budu održani potkra, a to će predložiti i parlamentarnim strankam koje je pozvao na konzultacije. Šef države, navode isti izvori za Portaloko.hr, još nije siguran da će njegova inicijativa dobiti zeleno svjetlo u krugovima vladajućeg HDZ-a, ponajprije od premijerke Jadranke Kosor, ali ne namjerava odustati od javnog pritiska da bi se ideja realizirala.

Napetosti između Pantovčaka i Banskih dvora pojačane su početkom tjedna, kada je predsjednik javno kazao kako misli da bi se izbori trebali održati prije referenduma za ulazak Hrvatske u EU, kako građani svoje europsko opredjeljenje ne bi vezivali uz bilo koju političku opciju i prema njoj definirali svoj stav prema toj integraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka je uzvratila protunapadom kako nije dobro da se predsjednik svrstava na stranu oporbe, na što je promptno dobila odgovor kako on nije na strani oporbe, nego je na strani građana. A građani, njih tisuće, uporno svaki drugi dan već treći tjedan na ulicama Zagreba traže Kosoričin odlazak i raspisivanje izbora.

Čak i unutar HDZ-a postoje sve veće dileme treba li prije sazvati referendum ili izbore. U ovom trenutku, sudeći prema najnovijim izjavama premijerke Kosor u srijedu u stranačkoj središnjici nakon hitno sazvanog sastanka stranačkog vrha, spremnosti u HDZ-u za skori izlazak na izbore nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Vladinu hodogramu, objavi li se završetak pristupnih pregovora u lipnju, što trenutačno nije ni najmanje izvjesno, zbog procedure, priprema pristupnog ugovora za potpisivanje razvukla bi se negdje do potkraj listopada. To znači da bi se referendum održao za mjesec dana, potkraj studenog, a izbori, s obzirom na to kako se Vlada do sada izjašnjavala, u siječnju, možda čak i u veljači 2012. Lošiji scenarij po Vladu, lipanj bez datuma završetka pregovora, uključuje još uvijek potihe prijetnje ključnih koalicijskih partnera HSS-a i SDSS-a kako izlaze iz Vlade ne zaključe li se pregovori do tada, što će značiti i pad Vlade, piše Portaloko.hr

Vezani članci:

arti-201103080010006 arti-201103080856006 arti-201103090597006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo