JOSIP KREGAR O IZBORIMA: / 'Čeka nas jesen puna kriza. Najveću šansu ima stvaranje nestabilne većinske koalicije'

Image

Josip Kregar osvrnuo se i na nadolazeće parlamentarne izbore te rekao da su građani nezadovoljni i da žele promjene

8.6.2020.
15:03
VOYO logo

Josip Kregar, profesor s zagrebačkog Pravnog fakulteta te predsjednik SDP-ova savjeta za politički sustav, gostujući na N1 kazao je kako se tema pravosuđa može izbjeći u kampanji "jer je Hrvatska zemlja u kojoj se nezakonitost tolerira". Naveo je da se povremeno pojavljuju afere u kojima se vidi da iza formalnih institucija postoje klike, neformalne veze i da se za vlastiti interes koristi funkcija te dodao kako je to prevršilo svaku mjeru.

Image

"Osuđeni se često bore da ne završe na izdržavanju kazne, a porblem je i što se osuđeni mogu naći na izbornim listama. Povjerenje u zakon je palo na najniže razine i to smeta ljude. Imamo cijeli niz paradoksa. Ne koristimo demokratske standarde koji postoje u demokratskim državama... Izbori podsjećaju na obračun između političkih frakcija, ne odražavaju ideal demokracije...", kazao je Kregar na N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'DORH ne može riješiti probleme u Hrvatskoj, a slučaj Rimac naštetio je HDZ-u'

Kada je riječ o DORH-u, Kregar kaže kako se nalazi u jako teškoj situaciji i dodaje kako DORH ne može riješiti probleme u Hrvatskoj. Ističe da se pažnja javnosti želi skrenuti s važnih stvari i da se tako želi relavitizirati politička.

Image
Foto: Pixsell

Posrnula HDZ-ova princeza Josipa Rimac

"Pritisak na DORH može rezultirati krajnje negativno za onog tko to radi... Nisu svi isto tretirani u tim postupcima. Oni koji imaju novca kratko ostaju u Remetincu. Ako si mali lopov, nastradat ćeš, ako si veliki lopov, izvući ćeš se", prokomentirao je. Skreće se pažnja na ono tko je što rekao, a ne na ono što je istina. Vidi se da je gospođa Rimac bez problema nazivala prijatelje i stranačke poznanike i s njima dogovarala poslovne aktivnosti. to ne bi bilo moguće u demokratski uređenim državama. To je u velikoj mjeri naštetilo HDZ-u. Radilo se o slučaju. Sama operacija je očito daleko veća od primanja mita, radi se o nečemu zbog čega smo se u prošlosti već osramotili kad su u pitanju obnovljivi izvori enegije. Strani investitori su odustajali kada su vidjeli sa čime imaju posla", kazao je Kregar te dodao, da kada se radi o važnim institucijama, vladajući biraju ljude koji su nezainteresirani za taj posao ili će otići u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROCURILO: /

Kako se osjeća, kako izgleda, što jede...: 'Ispijena je, ne izlazi iz ćelije, izgubila je 4 kilograma'

Image
PROCURILO: /

Kako se osjeća, kako izgleda, što jede...: 'Ispijena je, ne izlazi iz ćelije, izgubila je 4 kilograma'

O parlamentarnim izborima

Josip Kregar osvrnuo se i na nadolazeće parlamentarne izbore te rekao da su građani nezadovoljni i da žele promjene.

"Interesantno je da se više ne zna tko će biti pobjednik izbora. Ne čeka nas rascvjetano proljeće nego jesen puna kriza. U takvoj situaciji, vlast bez legitimiteta i većine, malo će moći učiniti... Ulazimo u krizno razbolje u kojem se neće moći lako eksperimentirati s ustavnim ovlastima, u kojem kompromsi i suradnja vode iz krize, a ne u njezino produbljivanje. Svi će govoriti da je velika koalicija nevoljka, ali nužna. Vjerojatno je stvaranje nestabilne većine - ustupcima u vlasti. Vidimo da ni desnica nije sasvim isključila mogućnost s SDP-om, a SDP s manjim strankama. Stvaranje nestabilne, ali većinske koalicije po meni ima najveću šansu", zaključio je Kregar za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo