Tomislav Josić u RTL Direktu / 'Politika je puno toga loše napravila, ne može biti prirodno djecu razdvojiti po nacionalnoj osnovi'

Velik broj Vukovaraca još uvijek se ipak ne osjeća prirodno u gradu

18.11.2019.
22:42
VOYO logo

S jedne strane sjećanje na tragičnu prošlost, s druge strane pogled u budućnost, ali nekako se i u vukovarsku prošlost i u vukovarsku budućnost stalno petljaju politika i politikantstvo.

Tako je politika odredila da 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, ubuduće bude neradni dan što je kod nekih izavavalo kritiku jer se neradnim danima obično obilježavaju pobjede, uspjesi ili blagdani kojima nešto slavimo, a ovakve tragedije se  ne slave kao neradni dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svake godine čini mi se da ima sve više i više ljudi, zbog njih koji žele doći lijepo je da to bude neradni. O nekim stvarima što pričaju, da je praznik pa da treba praznovati, to je isto kao i Svi sveti, nitko ne slavi. Tako je i ovo dan sjećanja na žrtve. Svatko može žaliti za svojim žrtvama i mislim da je neprimjereno raspravljati o tome", rekao je u razgovoru za RTL Direkt Tomislav Josić, savjetnik vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suživot svih Vukovaraca još uvijek se čini kao nedosanjani san, Josić kaže da je puno toga što nije napravljeno kako treba.

"Politika je puno toga loše napravila, neke stvari su se mogle davnih dana riješiti i situacija u gradu bi bila savim drugačija. O ratnim zločinima... Dok se bar nekakav dio toga ne riješi ljude će to uvijek tištiti. Žalosno je da 28 godina razgovaramo o tome, da smo prava država odavno bismo to riješili. Rekao sam više puta da smo i mi branitelji djelomično krivi, odradili smo rat, mislili da smo svoj dio posla odradili pa pustili neke druge da uređuju državu. Vidimo da to to nije odrađeno kako treba. Uvijek se može bolje, može više, ali ne mogu reći da sam nezadovoljan po pitanju rada Grada Vukovara u zadnje četiri godine", rekao je Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik broj Vukovaraca još uvijek se ipak ne osjeća prirodno u gradu.

"Ne može biti prirodno ako razdvojimo djecu po nacionalnoj osnovi. Čim djetetu govoriš da je drugačije, nešto ne štima. Ne smijemo učiti različitu povijest, trebali bismo imati jednu istina i ona bi se trebala govoriti. No i za to treba vremena, smatra Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo