ministar optimističan / Još se stignete prijaviti: Slab odaziv na natječaju za državne subvencije stambenih kredita

Svi koji namjeravaju aplicirati mogu to napraviti do kraja tjedna

10.9.2018.
21:00
VOYO logo

Na polovici natječaja za državne subvencije stambenih kredita u APN su pristigle 454 prijave.

Iako je taj broj znatno manji nego prošle godine, ministar Predrag Štromar misli kako je razlog tomu duži rok prijava, kao i saznanje da subvencije dobivaju svi, neovisno o tome koliko brzo se prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davoru ne silazi osmijeh s lica jer je na korak do vlastita 60 četvornih metara velikog stana. Dokumentacija je predana i preostaje samo čekati.

"Čekam odobrenje kredita, čekam odobrenje APN-a i nakon toga potpisujem kupoprodajni ugovor i krećemo, nadam se, u realizaciju, odnosno u življenje u novom stanu", rekao je Davor Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od prošle godine, Davor može biti miran jer će subvencije dobiti svi koji apliciraju, a imaju potrebnu dokumentaciju. Čini se da je ove godine interes manji.

2017. godine APN je odobrio 2.321 subvenciju. Ove godine, nakon prvog tjedna trajanja natječaja pristigla su tek 454 zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ide kao što smo i planirali. Namjerno smo dali duži rok odmah, omogućili našim građanima da nemaju strhu, ne moraju žuriti i ja i dalje govorim da će biti više od 2.000 zahtjeva", objašnjava ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS).

Dvanaest banaka koje sudjeluju u ovom programu ministarstva korisnicima omogućava kredite uz kamatnu stopu od 3,12 % do 3,75%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i ta povlaštena stopa još je visoka u odnosu na zapadnu Europu. U Eurozoni kamatna stopa na stambene kredite u prosjeku iznosi 1,84%. U Austriji 1,81%, a i u Italiji i u Sloveniji je niža nego u Hrvatskoj.

Ministarstvo se nada kako će poboljšanjem gospodarskih prilika u natječajima 2019. i 2020. kamatna stopa biti niža. No, čak i u ovim uvjetima, mladi smatraju da je ova mjera jako korisna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da potiče mlade da napokon nađu svoju prvu nekretninu gdje će osnovati i povećati svoju obitelj i predlažem svakome da krene u realizaciju", smatra Davor Bošković.

Svi koji namjeravaju aplicirati, mogu to napraviti do kraja tjedna, a u slučaju većeg interesa, natječaj će se produljiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo