JOŠ PET DANA ZA PRIJAVE ZA SUBVENCIJE STAMBENIH KREDITA: / Do sada je pristiglo skoro 3000 zahtjeva

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

'S obzirom na velik interes i u ovom pozivu, učinit ćemo sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s mjerom mogli nastaviti i u 2021. godini', kazao je resorni ministar Darko Horvat

14.10.2020.
13:51
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izvijestilo je u srijedu da je ponedjeljak, 19. listopada, posljednji dan za predaju dokumentacije APN-u za subvenciju kredita za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), u sklopu petog po redu natječaja, zahtjeve je počela zaprimati 28. rujna, a prema zadnjim dodacima do sada je pristiglo 2.986 zahtjeva.

Zahtjevi koje predaju banke u ime svojih klijenata obrađuju se prema redoslijedu zaprimanja i dosad ih je obrađeno 1.130, odobreno 930, za 199 zahtjeva zatražena je dopuna, a jedan je odbijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
APN PRIMIO VEĆ 2765 ZAHTJEVA ZA SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA: /

Kamata je do 3.50 posto, evo koji su uvjeti

Image
APN PRIMIO VEĆ 2765 ZAHTJEVA ZA SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA: /

Kamata je do 3.50 posto, evo koji su uvjeti

'Ovdje govorimo i o demografskoj mjeri'

Resorni ministar Darko Horvat, čija se izjava prenosi u priopćenju, ocijenio je da su mlade obitelji prepoznale tu vladinu mjeru kao kvalitetnu, a da o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno 13.011 subvencioniranih kredita, dok je u istom razdoblju rođeno više od dvije tisuće djece u obiteljima koje koriste subvenciju.

"Tako ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. S obzirom na velik interes i u ovom pozivu, učinit ćemo sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s mjerom mogli nastaviti i u 2021. godini", izjavio je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su provedena četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, zadnji u proljeće ove godine, a u tom razdoblju 8.153 obitelji svoje stambeno pitanje riješilo je kupnjom stana, 3.525 obitelji kupnjom kuće, a 1.333 izgradnjom kuće. Prosjek godina korisnika subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 385 eura, od koje mjesečna subvencija iznosi oko 130 eura. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 69.500 eura ili 521.250 kuna, koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 21 godinu. Država je do sada za subvencije uplatila više od 244 milijuna kuna, navode iz Ministarstva.

Efektivne kamatne stope od 2,12 do 3,50 posto

APN je u prvoj polovici rujna sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto. Po već ranije poznatim uvjetima, zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate. Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo