Još nisu ni na faksu, a već rasturaju!

11.8.2011.
14:30
VOYO logo

Tridesetak polaznika iz Srbije, Rumunjske, Mađarske, Španjolske, SAD-a i Hrvatske zajedno s voditeljima, doktorantima na prestižnim europskim institutima i gostima predavačima, sudjelovalo je na dvije ljetne škole koje organizira Znanstveno-edukacijski centar Višnjan i Društvo za edukaciju van okvira, udruga osnovana protekle godine.

Škola se odvija u dva navrata po tjedan dana, posebno za mlađe i starije srednjoškolce, koji se bave temama iz biologije, kemije, fizike i računarske znanosti. Cijena čitavog programa za jednog polaznika iznosi tri tisuće kuna, no sudionici uglavnom plaćaju pola, a ostatak se pokriva donacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći su tu donatori voditelji koji o svom trošku i zamisli dolaze ovamo i vode projekte", kaže Glas Istre Korado Korlević, voditelj centra koji je i započeo s ovim edukacijskim projektom.

Cijeli dan uče

Između šest timova priča se engleski, hrvatski i srpski jezik, radi se osam sati dnevno ujutro i popodne mada neki nemaju radno vrijeme, već ovise o razvoju svojih projekata, a navečer se slušaju predavanja iz raznih područja znanosti. Jedno od večernjih događanja bio je i okrugli stol na temu "Što i kako studirati, zašto studirati znanost?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba studirati znanost ako te to doista ne privlači. Takav studij daje kritičan i analitički okvir razmišljanja, pruža mogućnost igranja, odgovara na pitanja koja su neodgovorena, no treba imati dozu znatiželje, strpljenja, upornosti i spremnosti na to da se cijeli život mora učiti i biti u tijeku sa novim otkrićima", kaže Marko Košiček, koordinator škole u kojoj sudjeluje već pet godina

Mladi polaznici škole u tome ne zaostaju, štoviše, od svojih voditelja traže i dodatne zadatke i literaturu, kaže Ivan Sović s Instituta Ruđera Boškovića koji predvodi grupu za digitalnu obradu zvuka i slike, ili, njegovim riječima: "Mene motiviraju da naučim još više. Još nisu ni upisali fakultet, a već rasturaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je za ljetnu školu u Višnjanu svake godine dva ili tri puta više zainteresiranih, od broja koji se može upisati u školu.

Vezani članci:

arti-201107050933006 arti-201107030340006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo