novi podaci / Još jedna osoba umrla od gripe u Hrvatskoj, HZJZ objavio koji virus najviše prevladava

Image
Foto: Shutterstock

Na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji

26.1.2023.
8:27
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio posljednje podatke o oboljelima od gripe. Kažu kako su u posljednjih sedam dana zaprimili 4123 prijave oboljelih, a da je ukupno ove sezone riječ o 15.198 prijava.

Što se tiče najveće stope prijave gripe, na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici, u prethodnih tjedan dana još je jedna osoba preminula od gripe, kažu te dodaju kako je ove sezone preminulo ukupno pet osoba.

"Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse)", tvrde pa zaključuju da je udio uzoraka u Nacionalnom referentnom centru za gripu zaprimljenih u 3. tjednu pozitivnih na gripu je 23,6 posto. U pozitivnim uzorcima prevladava virus gripe A (98,03 posto), a među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A prevladava virus gripe A/H1N1 (75 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo