POTRESNA PRIČA SPLIĆANKE / Još jedan apsurd hrvatskog zdravstva: 'Pregled su mi otkazali nakon što sam u bolovima čekala osam mjeseci'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Lidija muku muči s jednim oblikom reumatoidnog artritisa, a na pregled kod reumatologa je čekala osam mjeseci

27.5.2018.
15:30
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Nije strano da se hrvatski građani po bolnicama susreću s velikim problemima, a priča od kojeg zastaje pamet dogodila se u splitskom KBC-u. 52-godišnja Splićanka Lidija D. ispričala je svoju potresnu priču za Slobodnu Dalmaciju.

Naime, Lidija godinama muku muči s jednim oblikom reumatoidnog artritisa, a na pregled kod reumatologa je čekala osam mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još 14. lipnja prošle godine obavila sam zadnji pregled kod reumatologa u KBC-u Split. Liječnica me pažljivo pregledala i dala mi 'brdo' uputnica za preglede koje sam trebala napraviti u idućih godinu dana, kako bih na sljedeći pregled došla sa svim nalazima. Poslije toga, u rujnu 2017. godine, odlazim kod svog izabranog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji me kompjutorski upisuje za pregled kod reumatologa i to na datum 25. svibnja 2018.",  prisjeća se Lidija.

Artritis je bolest zbog koje ljudi teško žive, bole ih zglobovi i otežano se kreću, boli i najobičniji pokreti, a često se događaju upale. Pregled je vrlo važan kako bi se odredila terapija koja bi mogla zaustaviti napredovanje bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23. svibnja Lidija dobiva poziv iz KBC-a Split kako bi ju obavijestili da se njezin pregled otkazuje. Na njeno pitanje "pa kada ću onda na pregled?", Lidija dobiva odgovor: "Ne znam kad ćete na pregled. Jer, znate, nemamo liječnika, nedostaje nam liječnika, pa ne znamo tko će vas pregledati. Ja vam drugo ništa ne znam, samo sam dobila dužnost obavijestiti pacijente, ja sam sestra", priča Lidija za Slobodnu Dalmaciju.

Da stvar bude bolja, Hrvatska je zauzela visoko 30. mjesto među 195 država svijeta na listi "The Lanceta", najstarijeg i jednog od najprestižnijih i najboljih medicinskih časopisa na svijetu, o dostupnosti zdravstvene usluge pa se postavlja pitanje gdje bi Hrvatska bila na listi "The Lanceta" da su znali za ovaj ili ovakve slučajeve u hrvatskim bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo