NASTAVLJA SE BORBA S PDV-om / Još glazbenih festivala najavljuje odlazak iz Hrvatske

Image

Zbog neizdržive porezne politike otkazan je zadarski festival heavy metal glazbe Burning Sea, a mogući odlazak iz domaćeg okruženja zbog prevelikog PDV-a na ulaznice sada najavljuju i organizatori Outlook i Dimensions festivala.

25.3.2013.
14:22
VOYO logo

Nastavlja se borba za izjednačavanjem stope PDV-a na ulaznice za koncerte sa stopom od 5% PDV-a koja je propisana za kino ulaznice i koja će biti konkurentna ostalim zemljama Europske unije u kojima se stopa na ulaznice za događanja u kulturi (koncerti, kina i kazališta) kreće od 3-10%.

Već se upozoravalo da će takva neujednačenost dovesti do dodatnog smanjenja broja koncerata u Hrvatskoj te selidbu velikih koncerata i glazbenih festivala u susjedne zemlje gdje je stopa PDV-a na događanja u kulturi znatno manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Najveći hrvatski glazbeni festival s neospornim svjetskim ugledom INmusicfestival već je najavio preseljenje u susjednu Sloveniju. Zbog neizdržive porezne politike otkazan je zadarski festival heavy metal glazbe BurningSea, a mogući odlazak iz domaćeg okruženja zbog prevelikog PDV-a na ulaznice sada najavljuju i organizatori Outlook i Dimensionsfestivala.

Radi se o festivalima od ogromnog gospodarskog značaja za Grad Pulu i Hrvatsku. Outlook festival je samo u zadnje tri godine privukao oko 40 000 posjetitelja koji su ostvarili preko 70 000 noćenja. Procjenjuje se da su posjetitelji generirali pulskom gospodarstvu oko 80 milijuna eura prihoda, što je direktan rezultat postojanja velikog glazbenog festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook

Na dosadašnji veliki medijski interes i neospornu podršku javnosti smanjenju stope PDV-a na ulaznice za koncerte na razumnih 5%, Porezna uprava očitovala se jednim priopćenjem u kojem se ne navodi niti jedan argument zašto su odbili prijedlog Ministarstva kulture za izjednačavanjem PDV-a za koncerte i kino ulaznice, jedino se pokušava stvoriti privid normalnosti i pravičnosti isticanjem mogućnosti iskorištavanja pretporeza od strane privatnih organizatora.

Image
Foto: Facebook (Outlook Festival)

Evidentan je doprinos koncerata i festivala turizmu, općem gospodarstvu te promociji Hrvatske u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga koncertnih promotora zato još jednom poziva Ministarstvo financija da podrži prijedlog Ministarstva kulture o smanjivanju stope PDV-a na ulaznice za koncerte na 5% kako bi organizatori ostali konkurentni u vlastitoj zemlji te kako bi se spriječio egzodus kvalitetnih i popularnih manifestacija koje, ukoliko se na vrijeme prepozna njihova vrijednost, kratkoročno i dugoročno Hrvatskoj mogu donijeti samo boljitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo