JEZIVA PRIČA ŽENE IZ DUBROVNIKA: / Rodila je bez liječnika, maternica se rasprsnula u njoj; 'Javnost ovo mora znati'

Image

Iva Funtek, javnosti poznata po brojnim humanitarnim akcijama, ispričala je za Dulist kakvo je traumatično iskustvo proživljavala njezina sestra Đurđica K.

19.10.2018.
20:13
VOYO logo

"Javnost ovo mora saznati," započela je za Dulist ispovijest Iva Funtek, inače javnosti poznata po brojnim humanitarnim akcijama, o traumtičnom iskustvu koje je njezina sestra Đurđica K. proživljavala dva dana u Općoj bolnici Dubrovnik.

"Moja sestra rodila je 28. rujna ove godine. Prije samog poroda, njen ju je ginekolog Tomislav Lisica poslao da šeće po Odjelu, iako je bila otvorena četiri prsta i imala trudove. Babice su rekle kako je za rađaonu, no njih se očito ne sluša i moraju šutjeti," rekla je Funtek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je njezina sestra rodila oko ponoći bez liječnika, koji nije prisustvovao porodu, niti ju je pregledao nakon poroda, te je sve je bilo na babicama. Tek nakon poroda uslijedila je borba za život njezine sestre, nakon što je bez pregleda otpuštena iz bolnice. Funtek je poručila da ne želi da se ikome ovo dogodi.

Image
MEDICINSKE SESTRE STALE NA STRANU PACIJENTICA: /

'Sramimo se što smo dio sustava. Bolnica nije staja, a žene nisu krave'

Image
MEDICINSKE SESTRE STALE NA STRANU PACIJENTICA: /

'Sramimo se što smo dio sustava. Bolnica nije staja, a žene nisu krave'

‘Maternica toliko istrgana da se rasprsla u njoj’

"U sestri je ostao komad posteljice koja se zalijepila za stijenku maternice, zbog čega je nastala sepsa i obilno krvarenje. Nakon desetak dana (u utorak), primljena je u bolnicu, kako bi se reklo – 5 do 12. Ginekolog Mladen Miović ju je morao čak dva puta kiretirati!" prisjeća se Funtek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjeća se da je njezina sestra, koja je bila doslovno polumrtva, nakon toga dobivala puno krvi jer je sve izlazilo iz nje. Kiretaže joj nisu pomogle jer joj je nakon svega maternica bila toliko istrgana, da se rasprsla u njoj. Idućeg dana sastao se konzilij OB Dubrovnik te je hitno operirana, a kako bi ostala živa, odstranili su joj cijelu maternicu.

Image
Foto: PIXSELL, Grgo Jelavic

14.06.2018., Heliodrom opce bolnice Dubrovnik, Dubrovnik - Danas su s radom zapoceli medicinski letovi Zrakoplovne jedinice MUP-a na podrucju Dubrovacko-neretvanske zupanije za ovu godinu. Na Heliodromu OB Dubrovnik upriliceno je razgledavanje helikoptera Zrakoplovne jedinice MUP-a, a ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu DNZ Luki Lulicu su predani kljucevi dvaju novih medicinskih vozila.

‘Od zdrave žene u kratkom roku postala invalid’

"Doktor Mladen Miović mi je doslovno rekao da nije operirana u 8 sati ujutro, ne bi dočekala podne," rekla je Funtek. Sa zaprepaštena je istaknula kako je njezina 34-godišnja sestra, u kratkom roku, od zdrave žene postala invalid, a izgubila je i veliku količinu krvi te je morala primiti čak 85 doza, odnosno oko 21 litru krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Funtek se prisjeća kako je njezina sestra ispraznila dubrovačke zalihe, zbog čega su morali objaviti javni apel za prikupljanje krvi. "Po terenu su išli skupljati krv, čak do Pelješca," rekla je za Dulist Funtek.

‘Ravnatelj Bekić opovrgava nemar OB Dubrovnik u ovom slučaju’

"Naći će se jedna mama, jedna žena kojoj će se dogoditi isto ovo. Sve pohvale babicama i doktoru Mioviću i svim darovateljima krvi. Moja sestra je sad izvan životne opasnosti, na čemu zahvaljujem Bogu i njima. No bolnici će slijediti tužba," ističe Funtek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Funtek zaključuje kako, uz sestrin pristanak, želi ukazati na nemar koji se dogodio te apelirati na javnost kako se to ne bi ponovilo, a ne da bi njezina sestra bila materijalno obeštećena.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić ističe da je, prema njemu dostupnim informacijama vezanim uz pacijenticu, "liječenje provedeno u skladu s pravilima medicinske struke i deontologije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo