MALENICA O HRVATIMA / Jesu li Hrvati u Zambiji pritvoreni zbog anonimne prijave iz Hrvatske? 'Saznat će se na idućem ročištu'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Svi smo pretpostavljali da je to to. Da oni u roku od 48 sati trebaju napustiti Zambiju. Što se u međuvremenu dogodilo, da oni prijeđu granični prijelaz, graničnu kontrolu i zaustave se u imigracijskom uredu, ja to u ovom trenutku ne znam', kazao je Malenica.

7.2.2023.
17:52
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je obrat u slučaju osmero Hrvata u Zambiji koji su u ponedjeljak, 6. siječnja oslobođeni optužbi za trgovinu ljudima s naredbom da u roku od dva dana napuste tu zemlju, a sve kako bi bili zaustavljeni u imigracijskom uredu s istom optužbom i ponovno završili u zambijskom pritvoru.

"Prošli sam tjedan razgovarao s ministrom pravosuđa Zambije, naravno ne ulazeći u meritum sudskog postupka u tijeku i istaknuo mu kako je dokumentacija koju hrvatski državljani imaju važeća. On mi je poslao poruku da su naši državljani na putu za Hrvatsku i da u roku od 48 sati moraju napustiti Zambiju", rekao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo pretpostavljali da je to to. Da oni u roku od 48 sati trebaju napustiti Zambiju. Što se u međuvremenu dogodilo, da oni prijeđu granični prijelaz, graničnu kontrolu i zaustave se u imigracijskom uredu, ja to u ovom trenutku ne znam", kazao je Malenica.

Image
NOVI OBRAT /

Drama Hrvata u Zambiji: Zaustavljeni su na aerodromu. Piletić: 'Ne znamo što se događa'

Image
NOVI OBRAT /

Drama Hrvata u Zambiji: Zaustavljeni su na aerodromu. Piletić: 'Ne znamo što se događa'

"Nastojimo u što kraćem roku to saznati. Odvjetnik kojeg smo kontaktirali, a koji je odvjetnik naših državljana mi je rekao da se radi o istim opužbama. Čitava je situacija sama po sebi čudna. Mi ćemo nastaviti svim naporima štititi hrvatske državljane. Ne samo ovih osmero odraslih državljana, već i djecu koja se i dalje nalaze u Zambiji", objasnio je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome je li do ponovnog uhićenja došlo na temelju anonimne prijave iz Hrvatske Malenica je odgovorio: "Zasad nemamo tu informaciju. Vjerojatno će se znati zašto je do novog uhićenja došlo kada bude iduće ročište i zbog čega je došlo do ove izvanredne situacije. Za detalje bismo pričekali ročište koje će se održati u narednim razdobljima"

Na pitanje što konkretno može učiniti da djecu koja su dobila hrvatsko državljanstvo izvuče iz zambijskog sirotiša Malenica je odgovorio: "Učinit ćemo sve što možemo. U ovom trenutku ne znamo hoće li djeca ostati u Zambiji ili će ih vratiti u Kongo. Kakav je status i stav bioloških roditelja te djece. Možemo diplomatskim putem pokušati utjecati a to da djeca dođu u Hrvatsku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako će u ovom slučaju nastaviti borbu i pomoć hrvatskim državljanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo